latinica  ћирилица
23/01/2017 |  13:58 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Kalinić: Ojačavanje fronta za odbranu Srpske

Predsjednik Saveza za demokratsku Srpsku Dragan Kalinić rekao je da je sporazum u Bratuncu u okviru koga se četiri stranke, uključujući i bratunački SzDS, okupljaju oko SNSD-a, rezultat načelnog dogovora njega i lider SNSD-a Milorada Dodik da se tamo gdje postoji želja i potreba na lokalnom nivou ojačava front snaga koje se protive urušavanju Republike Srpske i negiranju izvornih principa Dejtonskog sporazuma.
Dragan Kalinić - Foto: SRNA
Dragan KalinićFoto: SRNA

- Očekujemo da će se ovakve političke integracije, prije svega sa SNSD-om, ali i sa drugim članicama vladajuće koalicije u skoroj budućnosti dešavati u još nekim opštinama i gradovima - rekao je Kalinić.

On je naglasio da ovo ne znači "gašenje" SzDS-a, nego će samo rad ove stranke u takvim sredinama biti "zamrznut" na određeno vrijeme.

- U februaru će ove procese SNSD i SzDS verifikovati kroz poseban sporazum na republičkom nivou - najavio je Kalinić.

On je istakao da se sve to čini zbog toga što su ovo prelomni trenuci za opstanak Republike Srpske i njenih institucija, jer političke snage iz Sarajeva, kao i nekih međunarodnih krugova, ofanzivno rade na njenom rušenju.

- To se vidi i kroz nepravične sankcije prema predsjedniku Republike Miloradu Dodiku i brojna politička podmetanja i laži, te kroz pravničke manipulacije i kroz potpuno negiranje izvornih dejtonskih principa - napomenuo je Kalinić.

On je zaključio da SzDS, kao politička stranka, ima svoj dio odgovornosti za očuvanje slobode i ravnopravnosti srpskog naroda u okviru BiH, a okupljanjem političkih snaga iskazuje i svoju brigu za budućnost Republike Srpske.

Izvor: SRNA