latinica  ћирилица
23/01/2017 |  16:54 | Autor: RTRS

Ćeranić: SDA predano i nekažnjeno radi na urušavanju Dejtona

Bakir Izetbegović je gostovao u Centralnom dnevniku sarajevske Fejs TV i u emisiji koja je trajalo oko 90 minuta iznio platformu svog političkog djelovanja. Dominantna tema bile su sankcije uvedene predsjedniku Srpske Dodiku, odnosno Dodikova politika koja je, po Izetbegoviću, doživjela krah.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Bilo je očito da se Izetbegović puno trudi da stvari tako predstavi da bi bez imalo skrupula u daljem toku intervjua govorio da mu ne pada na pamet da ruši Republiku Srpsku, u sklopu čega je istakao da novu konstelaciju odnosa u BiH ne treba praviti „dok ne sazrijemo“.

Za pet, za deset godina biće isplativije da BiH bude organizovana u četiri regije, pojasnio je Izetbegović i dodao da je to stav SDA. Sada radimo na pripremama za to, zaključio je svoju anti-dejtonsku retoriku. Dugo je govorio i o potrebi za bošnjačko-srpskim dijalogom i dogovorom, što je bio njegov plan i prije dvije godine.

Neka ruka je to pokvarila, a pripada  kosovcima i udbašima koji su prisutni u sistemu u Srbiji ali i u BiH. To su Srbi, naglasio je Izetbegović, zbog kojih je uhapšen Naser Orić, a oni su odgovorni i za ono što se Vučiću dogodilo u Potočarima.

Najavio je i novu tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu, a nada se da to neće narušiti odnose sa Srbijom. To nije tužba u odnosu na Vučića već u odnosu na Miloševića. Saznali smo i da to „nije tužba protiv Srba“. 
Znači, Bakir neće tužiti ovu već onu Srbiju. Vučića su u Potočarima ugrozili Srbi koji su ga spašavali od mase koja ga je zasula kamenjem.

Dodik je narušavao Dejton, tvrdi Izetbegović dok mrtav hladan iznosi da priprema Bosnu od četiri regije kojih u Dejtonu nema nigdje. O paradžematima i povratnicima iz Sirije – tek toliko da se „problem smiruje“. Tako stvari izgledaju u Bakirovoj vizuri. 

U stvarnosti, familija Izetbegović kontroliše ključne državne institucije što se naročito ogleda u sektoru bezbjednosti. SIPA i Obavještajna agencija BiH slijepo izvršavaju Izetbegovićeve naloge. O uticaju familije na organe pravosuđa ilustrativno piše Dnevni avaz.

Izetbegovićeva partija predano i nekažnjeno radi na urušavanju Dejtona. U okolini Sarajeva grade se arapska naselja kapitalom koji stiže iz Katara i Saudijske Arabije. Zalivske zemlje nisu odustale od ideje o Bosanskom kalifatu. Pripreme za islamizaciju Balkana, mekog stomaka Evrope, odvijaju se neometano. Pokrenut je proces koji Evropi u narednih pet godina treba da donese deset miliona ljudi.

Na Balkanu i Bliskom istoku prisutna je primjena arsenala političke nekorektnosti, dvostrukih standarda, laži umotanih u neoliberalno ruho masmedija. Neokoni će se boriti dok god budu mogli protiv Trampa i promjena koje je najavio. Rukovodiće paralelnim centrima moći i stvarati neuralgične tačke. Izricanje sankcija predsjedniku Dodiku jedan je od tih poteza. Svijet neokona može da traje još nekoliko mjeseci, ali to je svijet koji nestaje.

Izvor: Pravda