latinica  ћирилица
23/01/2017 |  18:58 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Nova Rezolucija u EP protiv Srpske; Vilimski: Referendum legitiman! (VIDEO)

U pripremi je nova Rezolucija o BiH, protiv Republike Srpske!
Harald Vilimski - Foto: RTRS
Harald VilimskiFoto: RTRS

Evropski parlament trebalo bi da je razmatra 14. februara. Njen autor, Kristijan Dan Preda, Srpsku kritikuje zbog Referenduma o Danu Republike. Među već uloženih preko 300 amandmana su i oni poslanika Austrijske slobodarske partije Haralda Vilimskog,u kojima brani pravo RS na referendum. To je potvrdio i za RTRS.

Kristijan Dan Preda pred evropske parlamentarce izlazi sa novim izvještajem o napretku BiH i novom rezolucijom. U 24 tačke hvali evropski put BiH, kritikuje Republiku Srpsku. U tekstu se, između ostalog, poziva i na izvještaj Valentina Incka Savjetu bezbjednosti, pa ne čudi da je i Predi, trn u oku, Referendum o Danu Republike.

Paragrafu, u kojem ni slova nema o više od 90 odluka ovog suda koje Federacija BiH nije sprovela, oštro se usprotivio Harald Vilimski iz Slobodarske partije Austrije. U amandmanu navodi da se referendum odnosio na područje za koje su nadležni isključivo entiteti.

O Evropskog parlamenta traži da prizna volju građana Republike Srpske da izraze stav o zakonima i institucijama, nametnutim dekretima visokog predstavnika. U izjavi za našu televiziju, Viimski ističe da Rezolucija temu referenduma u Srpskoj ne obuhvata na pravilan način

Iz tog razloga, moji amandmani ne ističu samo legitimitet referenduma, već Republike Srpske kao ravnopravnog entiteta u BiH, koji Dejton i sam Ustav BiH smatraju takvim. Kad već govorimo o ravnopravnosti, amandmani koje sam napisao naglašavaju moju brigu o slučaju 7480 srpskih civila poginulih u prethodnom ratu prema
podacima Haškog tribunala, od kojih je samo 10 dovedeno do konačne presude Suda BiH, kaže Harald Vilimski, Slobodarska partija Austrije

Sprovedeni referendum na kojem su građani Srpske jasno poručili da žele da 9. januar ostane Dan Republike, bio je glavni argument američkoj administraciji da predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, uvede sankcije. Da se sankcijama Srbija neće pridružiti i danas je poručio srpski premijer, a to je, kaže, rekao i Angeli Merkel.

- Zbog toga što ne donose nikakvo rješenje i zbog toga što, prema Vučićevim riječima postoji prećutna oduka, Vlade Srbije, ali i različitih predstavnika srpskog naroda u Srpskoj, Srbiji i regionu, da se više nikada ne ponovi vrijeme 90-ih, kada su postavljane blokade na Drini. To se u budućnosti neće ponoviti i to je naš odgovor, istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije. 

Odnos Beograda prema Srpskoj i predsjedniku Dodiku, za hrvatskog šefa diplomatije poputno je očekivan. Hrvatska, kaže, sankcije predsjedniku Dodiku ne stavlja na dnevni red.

- Isto tako je jasno da za međunarodnu zajednicu nije bilo većih reperkusija u tom smislu. Sjetite se da bi, za puno manje, Hrvate u BiH bi se odmah smjenjivalo, ulazilo bi se u Hercegovačku banku, išlo bi se đonom prema njima. Republika Srpska je jedna realnost nakon dejtonskog sporazuma i ne postoji apetit u međunarodnoj zajednici da se to propitkuje, istakao je Davor Ivo Štir, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske 

Harald Vilimski bavio se i paragrafom o rezultatima popisa stanovništva, koji su, prema nacrtu Rezolucije, osnova za popunjavanje evropskog upitnika.

Rezultati popisa objavljeni su na osnovu pogrešne metodologije. Postoji sumnja da je jednostrano odluku o tome donio direktor Agencije za statistiku BiH, pod uticajem glavnog tužioca BiH. Time je direktno prekršen zakon, kategoričan je Vilimski.

Politički analitičar Dragomir Anđelković u Rezoluciji vidi propagandni izvještaj, a ne tekst koji bi trebalo da doprinese poboljšanju odnosa u BiH.

- Dok god u Briselu neki smatraju da jedino Sarajevo ima monopol na istinu i sve što kaže Sarajevo, odnosno da je Evropska unija tu da asistira Sarajevu u realizaciji njihovih ambicija neće se stvari normalno odvijati, ističe Anđelković.

Vlast Srpske Preda je prethodno optuživao za separatističke namjere i pozivao da odustanu od referenduma o bh. pravosuđu, a sada traži osudu referenduma o Danu Republike.

Tako se pridružio hajci iz Sarajeva, koja se, očigledno nastavlja. Zbog ušešća Oružani snaga BiH u proslavi Dana Republike, SDP, DF i Građanski savez BiH podnijeli su krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv kompletnog komandnog lanca Oružanih snaga: predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića, ministarke Marine Pendeš njenih zamjenika Seada Јusića i Borisa Јerinića, načenika Zajedničkog štaba Ante Јeleča i njegovih zamjenika.