latinica  ћирилица
23/01/2017 |  20:35 | Autor: RTRS

Ivani Dimić svečano uručena NIN-ova nagrada

U Beogradu je večeras svečano uručena 63. NIN-ova nagrada za roman godine Ivani Dimić za djelo "Arzamas" u izdanju "Lagune".
Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade za 2016. - Foto: RTRS
Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade za 2016.Foto: RTRS

U romanu je riječ o "arzamaskom užasu kroz koji prolaze majka koja tone u demenciju i kćerka koja se bori da njihova uzajamna ljubav pobijedi majčinu nadolazeću smrt, majka na kraju umre, ali ljubav bude jača i odatle niče sreća".

Dimićeva kaže da je roman naslovila "Arzamas", jer se u njemu radi o sreći i smrti, te napominje da je to i ime zatvorenog grada u kojem su ruski naučnici za vrijeme Staljina pravili atomsku bombu.

Ona je naslov odabrala zbog citata u knjizi "Energija zablude" Viktora Šklovskog, gdje u toj teoriji o Lavu Tolstoju piše da je grof Tolstoj otišao u Arzamas da kupi imanje, te je tamo ostao da prespava kada se dogovorio s trgovcem.

Usred noći ga je probudio užas - smrt mu je na uvo šapnula "to se ti mene plašiš".

Dimićeva je navela da je Šklovski u "Energiji zablude" rekao da su "sreća i smrt - arzamaski užas".

Ivana Dimić, rođena u Beogradu 1957. godine, autor je pet knjiga kratkih priča, niza drama, dramatizacija i TV scenarija.

Ona je peta žena koja je dobila NIN-ovu nagradu, poslije Svetlane Velmar-Јanković, Dubravke Ugrešić, Grozdane Olujić i Gordane Ćirjanić.

U najužem krugu bili su i romani "Susret pod neobičnim okolnostima" Vladana Matijevića i "Pa kao" Vladimira Tabaševića.

NIN-ova nagrada prvi put je dodijeljena 1954. godine Dobrici Ćosiću za roman "Koreni".

Izvor: Srna