latinica  ћирилица
24/01/2017 |  10:30 ⇒ 10:31 | Autor: RTRS

Tartus postaje ruski vojni ključ u Sredozemlju

Rusija će proširiti svoju bazu u sirijskom Tartusu i tamo stacionirati do 11 ratnih brodova, navode vojni izvori.

Moskva i Damask potpisali su sporazum o modernizaciji punkta za pružanje materijalno-tehničke podrške u Tartusu.

Sporazum je potpisan na 49 godina sa automatskim produženjem na period od 25 godina, osim ako jedna od strana najmanje godinu dana ranije ne obavijesti drugu da želi da raskine sporazum.

Punkt za pružanje materijalno-tehničke podrške u Tartusu počeo je rad 1977. godine. Riječ je o jedinom ruskom pomorskom objektu u Sredozemnom moru.

Stručnjaci navode da je Moskva pravo na bazu u Tartusu zaradila kao naknadu Damaska za pomoć u borbi protiv "Islamske države" i drugih ekstremističkih i terorističkih grupa koje podržavaju arapske zemlje Persijskog zaliva i SAD.

Donedavno, "baza" u Tartusu nije bila ništa drugo nego plutajući ponton za popravak brodova. Prema novom sporazumu, Rusija će u Tartusu izgraditi punopravnu bazu i imati pravo u tom području da razmjesti do 11 brodova, navodi "Ruska reč".

"Počinjemo sa velikim radovima na izgradnji vojne infrastrukture - pristaništa, kasarni, sjedišta, skladišta municije", potvrđuje penzionisani pukovnik Mihail Hodorenok, vojni analitičar sajta "Gazeta.ru".

Hodorenok procjenjuje da će za izgradnju baze biti potrebne dvije do tri godine. Broj stacioniranih vojnika u bazi zavisiće od broja brodova koji će biti razmješteni u Tartusu.

Brodovi koji su dio grupe nosača aviona `Admiral Kuznjecov` biće stacionirani u bazi. Najvjerovatnije, to će biti brodovi iz Crnomorske i Sjeverne flote.

Baza u Tartusu je jedan od stubova ruskog uticaja na Bliskom istoku, a niko ne zna kako će se razvijati događaji u budućnosti, navode stručnjaci.

Politikolog Georg Mirzajan ističe da Rusija mora biti prisutna ne samo u Crnom moru, koje NATO može zatvoriti u bilo kom trenutku, već i u Sredozemnom.

On smatra da je Rusija temelj sirijske bezbjednosti, jer susjedi ove zemlje i dalje žele da "potkopaju" Damask.

"Siriji je potrebna Rusija kao protivteža Iranu, jer će Teheran vršiti pritisak na Siriju", objašnjava Mirzajan.

Izvor: SRNA