latinica  ћирилица
24/01/2017 |  11:05 ⇒ 13:34 | Autor: RTRS

Ivanić: Pokušaj ukidanja Dana Republike Srpske vratio BiH unazad

Јučerašnji susret delegacija BiH i Srbije u Beogradu jedan je od rijetkih pozitivnih političkih događaja koji se dogodio u posljednje vrijeme u cijelom regionu, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
Mladen Ivanić - Foto: AFP
Mladen IvanićFoto: AFP

Kako je istakao, takvo mišljenje zasniva na činjenici da su ambijent i poruke koje su sa tog susreta upućene bile i više nego pozitivne.

- Ovaj susret smatram značajnim dostignućem. Stoga predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u tom smislu odajem svako priznanje jer se, u obilju negativnih stvari, dogodilo nešto pozitivno - istakao je Ivanić.

Opredjeljenje o jačem povezivanju Beograda i Sarajeva, odnosno BiH i Srbije za Ivanića je nešto što je pozitivna stvar za građane obje zemlje. Ivanić je izrazio nadu da će se takav pozitivan ambijent nastaviti te da će to biti početak promjene političkog ambijenta u regionu.

Ivanić se osvrnuo i na, za sutra najavljeni sastanak koalicionih partnera na nivou BiH, rekavši da i na tom sastanku treba razgovarati o promjeni sveukupnog političkog ambijenta.

- Sve ovo što se događalo u vezi s pokušajem ukidanja 9. januara kao Dana Republike Srpske nije dobro. To je BiH vratilo unazad - stav je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

On smatra da ukoliko se nešto želi postići u ovom mandatu, na nivou bh. institucija treba biti postignut dogovor, i da bi se, umjesto prošlosti o kojoj se različito misli, trebalo okrenuti budućnosti.

- Ukoliko to ne bude postignuto na sastanku koalicionih partnera onda će naredne dvije godine biti izgubljene. Vrtićemo se u kolu rasprava o stvarima o kojima nema saglasnoti, a od toga bi štetu mogli imati svi građani u BiH - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kako je ranije najavljeno, sutrašnji sastanak je redovni susret koji se održava na nivou Savjeta ministara, članova Predsjedništva BiH i lidera političkih partija, a trebalo bi da bude razgovarano o aktuelnim pitanjima koja se tiču bh. nivoa vlasti.

Izvor: FENA