latinica  ћирилица
24/01/2017 |  11:18 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici Šaroviću i Mirjaniću: Spasiti proizvodnju mlijeka od propadanja

Republičko udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara u otvorenom pismu, koje je uputilo ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevi Mirjaniću, upozorava da situacija u sektoru proizvodnje mlijeka u Srpskoj i BiH nikada nije bila teža i neizvjesnija i da je potrebna strategija da se spasi ova oblast.
Mljekare u Srpskoj - Foto: SRNA
Mljekare u SrpskojFoto: SRNA

"Stanje kod nas se pogoršava iz dana u dan pritiskom visokosubvencionisanog uvoznog mlijeka iz EU, a može se očekivati da će biti još teže poslije 1. februara stupanjem na snagu i primjenom adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", ističe se u pismu.

Iz Udruženja navode da su institucije u BiH i Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i mljekoprerađivači i proizvođači ovakvu situaciju dočekali veoma nespremni, čime je proizvodnja mlijeka dovedena u veoma teško stanje i do ivice propadanja.

Iz Udruženja navode da nadležne institucije u BiH ništa nisu preduzele iako je prošlo šest mjeseci od potpisivanja adaptiranog SSP-a, nije realizovan ni dogovor sa njemačkim ministrom poljoprivrede o namirenju dijela dohodka izgubljenog pritiskom mlijeka uvezenog iz EU, Svjetska banka nije procijenila nastalu štetu, a zvaničnici BiH nisu se oglasili niti jednom riječju.

"Entitetske vlade i ministarstva nisu isplatili dugove iz 2016. godine, a agrarni budžeti su ostali na prošlogodišnjem nivou, što govori da nema naznaka o nekoj ozbiljnijoj podršci mljekarskom sektoru. Ponašanjem mljekara u BiH smo nezadovoljni, jer pojedine mljekare obaraju cijene ispod cijene koštanja, čime obaramo i ulazne cijene mlijeka, ili smo sami sebi konkurencija na tržištu BiH", napominju iz Udruženja.

Ukazuju i da se očekuje da EU na tržište stavi u promet veću količinu mlijeka u prahu, zbog čega protestuju i evropski farmeri u Briselu, iako su, osim redovnih podsticaja, dobili 1.220.000.000 evra jednokratne pomoći.

"U ovakvoj situaciji osjećamo se napuštenim od vlasti, ali očekujemo da vi mljekare i mi proizvođači napravimo ozbiljnu strategiju da se spasi mljekarski sektor i da se sa tom strategijom pojavimo pred entitetskim vladama, Savjetom ministara i Parlamentarnom skupštinom BiH", zaključuje se u pismu Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

ŠAROVIĆ DA PODNESE OSTAVKU AKO NE RIЈEŠI PROBLEME

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske poručuju da bi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović trebalo da podnese neopozivu ostavku ukoliko konačno ne riješi pitanje "plavog dizela" i ne uvede mjere zaštite domaće prizvodnje.

Iz tog udruženja ocjenjuju kao paušalnu, nepreciznu i nestručnu Šarovićevu izjavu da "će od primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biti i koristi i štete".

U saopštenju, koje potpisuju i čelni ljudi Seljačkog saveza FBiH, navodi se da je riječ o Šarovićevom ličnom stavu i da izneseni podaci uglavnom ne odražavaju stvarno stanje na terenu i kada je riječ o izvoznoj kvoti za vinare, kao i proizvođače šećera, koji ne postoje u BiH.

Predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske ističu da povećavanje entitetskih budžeta za poljoprivredu nije u nadležnosti BiH, već entiteta.

"Mi kao savez na nivou Srpske preduzimamo mjere s ciljem povećanja agrarnog budžeta za 2017. godinu. Međutim, postoji dio posla koji mora uraditi sam ministar /Šarović/ da bi naša poljoprivreda krenula u pravcu razvoja, a to je uvođenje `plavog dizela` i zaštitne mjere na uvoz poljoprivrednih proizvoda koje je čvrsto obećao prije godinu dana", navode iz ovog saveza.

U Savezu smatraju da ministar ne treba da se krije iza tvrdnje da Vlada Srpske neće "plavi dizel", koji je potreban proizvođačima.

Kada je riječ o zaštiti domaće proizvodnje, iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske smatraju da se na tome mora hitno raditi, jer je opravdana pretpostavka da će proizvodnja mlijeka biti ugrožena kao proizvodnja svinjskog i junećeg mesa.

"Zaštitne mjere ministar Šarović je obećao javno nekoliko puta, ali ništa nije urađeno", navode iz Saveza.

Iz te organizacije poručuju da su paušalne Šarovićeve tvrdnje da će problemi prodaje goveđeg mesa biti riješeni izvozom za Tursku, te da on time samo skida odgovornost sa sebe.

Iz tog udruženja navode da je izvoz mesa za Tursku samo pokazao da je u BiH stvoren monopol u otkupu junadi, koje otkupljuje samo jedan kupac za cijelu BiH.

"Ozbiljniji domaći otkupljivači uopšte ne otkupljuju junad jer uvoze juneće meso iz zemalja EU po damping cijenama. Evo i sada, otkup junadi je zaustavljen, čeka se kupac iz Turske, a ne zna se kada će doći", navode iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske.

Izvor: SRNA