latinica  ћирилица
24/01/2017 |  13:36 ⇒ 16:53 | Autor: RTRS

Kormak: Sankcije su "podrška BiH na putu ka EU"

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak smatra da sankcije koje je bivša američka amdinistracija uvela predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavljaju "podršku BiH na putu ka EU".
Morin Kormak - Foto: SRNA
Morin KormakFoto: SRNA

Na pitanje novinara da li očekuje da će se EU pridružiti sankcijama, Kormakova je danas u Foči rekla da to pitanje treba postaviti direktno EU.

"Što se tiče SAD, mi smo bili veoma jasni - ove sankcije se uvedene zato što se odnose na neke stvari koje mi smatramo veoma ključnim, a to je vladavina zakona i prijetnja secesijama. Sa druge strane, smatramo da su one podrška BiH na putu ka EU", kaže Kormakova.

Ona je dodala da Amerika sebe vidi kao one koji, kako kaže, staju u odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je veoma važan za BiH.

Na pitanje da li očekuje da će je predsjednik SAD Donald Tramp povući sa mjesta ambasadora u BiH, Kormakova je ponovila da je ona profesionalni diplomata i da je posvećena da ostane u BiH.

"Mi imamo dvije vrste ambasadora - dvije trećine su profesionalni, a jedna su politički imenovani, i oni podnose ostavke kada se mijenja administracija. To je poznata tradicija u SAD. Pošto sam ja profesionalni diplomata, posvećena sam tome da ostanem u BiH, jer je ovo veoma zanimljivo i složeno mjesto", dodala je Kormakova.

Izvor: SRNA