latinica  ћирилица
26/01/2017 |  12:05 | Autor: RTRS

Ne jedite masno ako imate kamen u žuči

Ukoliko imate problema sa kamenom u žuči nikako nemojte da jedete masnu hranu. Previše masti u organizmu dovodi do povećanja holesterola i njegovog izlučivanja u žuč, zbog čega i dolazi do nastanka kamena. Zato bi ishranu trebalo da korigujete kako biste spriječili i ublažili tegobe koje ovo stanje uzrokuje.
Masna hrana - Foto: nezavisne novine
Masna hranaFoto: nezavisne novine

Lagana hrana sa niskim sadržajem masti, koja se lako vari, idealan je izbor ukoliko imate kamen u žuči.

Trebalo bi da jedete umjereno i više puta u toku dana, a poslije obroka preporučuje se da prilegnete pola sata.

Od namirnica trebalo bi da uzimate sve vrste voća, od povrća: blitvu, brokoli, šargarepu, spanać, a iz jelovnika izbacite kupus, kelj, krastavac, krompir i papriku. Svinjsko meso, svinjska mast i suvomesnati proizvodi ne smiju da se nađu u tanjiru, umjesto ovih namirnica jedite teletinu, ćuretinu, piletinu i sve vrste ribe osim sardine.

Takođe, izbjegavajte jaja, margarin, orašaste plodove, začine kao što su biber, cimet i aleva paprika.

Tokom ovog režima ishrane preporučuju se uzimanje što više čajeva, a dozvoljeni su i kakao i nemasno mlijeko.

Alkoholna pića, slatkiše, kofein i mlečnu čokoladu izbacite iz upotrebe. Veoma je važno da ne jedete pohovanu i prženu hranu, jer ona dodatno iritira žuč i izaziva tegobe.

Tokom pripreme obroka umjesto suncokretovog uzmite maslinovo ulje koje može znatno da smanji nivo štetnog holesterola u krvi.

Nije dovoljno samo da ograničite unos šećera i masti, neophodno je i da pojačate fizičku aktivnost. Lagano vježbanje i svakodnevne šetnje poboljšaće vaše zdravstveno stanje i redukovati tjelesnu težinu.

Izvor: Večernje novosti