latinica  ћирилица
26/01/2017 |  12:10 ⇒ 16:24 | Autor: RTRS

IDDEEA: Biometrijski pasoši se ne ukidaju

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH demanotavli su informacije o ukidanju biometrijskih pasoša i vraćanju na stare obrasce pasoških knjižica i ponovnom uvođenju viznog režima.
Pasoš BiH - Foto: RTRS
Pasoš BiHFoto: RTRS

Iz ove agencije su dematovali i medijske navode da će biti ugrožena zaštita i stepen bezbjednosti ovih dokumenata pa samim time i mogućnosti njihovog lakšeg falsifikovanja. Ove informacije su nazvali "neutemeljenim, neprovjerenim i netačnim".

Kako navode, Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, koji je usvojen u decembru prošle godine, ne mijenjaju se elementi zaštite i stepen bezbjednosti pasoša.

"Građanima Bosne i Hercegovine će se i dalje izdavati biometrijski pasoši treće generacije (SAC pasoši) sa svim elementima zaštite na koje upućuju regulative Evropske unije, međunarodni standardi i preporuke, kao i ICAO dokument 9303. Pasoš će i dalje imati elektronski memorijski čip u kojem će se nalaziti svi biometrijski podaci. Ovo je najefikasniji oblik zaštite protiv krađe identiteta i falsificiranja, ali i najvažniji bezbjednosni element dokumenta", navodi se u saopštenju.

U Agenciji navode da se izmjenama ovog pravillnika ne mijenja sništa značajno osim što se omogućava uvođenje i drugih tehnologija personalizacije te otvara mogućnost za veću konkurentnost i potencijalni broj ponuđača prilikom procedure nabavke pasoških knjižica. Dosadašnji pravilnici su, navode, prilično limitirali tehnologiju personalizacije ovog dokumenta, što je dovelo i do zastoja u procesu nabavke pasoških knjižica koji je u toku, a na što je upozorio i Ured za razmatranje žalbi BiH.

"Upravo je zbog ograničavanja konkurencije nabavke obrazaca ličnih dokumenata IDDEEA prethodnih godina bila predmet posebnog interesovanja Kancelarije za reviziju institucija BiH i pravosudnih institucija jer nije bila u potpunosti osigurana primjena Zakona o javnim nabavkama", navodi se u saopštenju.