latinica  ћирилица
31/01/2017 |  09:01 | Autor: RTRS

Supe čuvaju zdravlje

Zimi se posebno preporučuju supe i čorbe od mahunarki, bijelog luka i pečuraka koje, zahvaljujući bogatom sadržaju selena, jačaju imunitet.
Hrana (Foto: Thinkstock) -
Hrana (Foto: Thinkstock)

Ukusna i topla čorbasta jela najbolje su okrepljenje za hladne dane, tvrde stručnjaci. Zimi se posebno preporučuju supe i čorbe od mahunarki, bijelog luka i pečuraka koje, zahvaljujući bogatom sadržaju selena, jačaju imunitet, ističu naučnici sa Harvarda u Bostonu.

Veoma su korisne i supe od brokolija, sjemenki bundeve ili ovsenih pahuljica, jer organizam snabdijevaju cinkom, takođe važnim za imunitet, ali i za dobro raspoloženje i očuvanje zdravog i lijepog tena. Cinka ima i u pilećem mesu, pa nije ni čudo što je kokošja supa staro oprobano sredstvo za zaštitu od prehlade.

Čorbice sa žitaricama organizmu obezbjeđuju gvožđe, važno za vitalnost i jačanje odbrambene snage. Posebno se savjetuju specijaliteti od prosenih pahuljica jer jačaju imunitet i blagotvorno djeluju na kožu čuvajući njen mladalački izgled. Osim toga, redovno kunzumiranje supa od žitarica pomaže u regulisanju hipertenzije i holesterola.

I to nije sve. Supe se preporučuju svima koji žele da sačuvaju vitku liniju. Osobe koje ručak počinju sa supom, prosječno unose 20 odsto manje kalorija, pokazala su istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta Pensilvanija. Dobijeni rezultati se ne odnose na supe sa krem pavlakom, koje obiluju kalorijama i mogu dovesti do povećanja tjelesne težine.

Izvor: Novosti