latinica  ћирилица
01/02/2017 |  12:33 | Autor: RTRS

Da li da vježbate kada ste bolesni?

Ako vas ovih dana uhvati prehlada, slušajte svoje tijelo, jer samo tako ćete znati da li da nastavite sa treninzima, savjetuju stručnjaci.
Vježba - Foto: Screenshot/YouTube
VježbaFoto: Screenshot/YouTube

Utrenirane osobe imaju blaže simptome prehlade i brže se oporavljaju u odnosu na one koje stalno sjede, pokazala je studija objavljena prije nekoliko godina u Britanskom magazinu sportske medicine. Ali, ni utrenirani nisu potpuno zaštićeni.

Zbog toga je najbolje poslušati svoje tijelo, jer samo tako ćete znati da li da nastavite sa treninzima.

Ako imate temperaturu, malaksali ste, nemojte vježbati, upozoravaju ljekari ističući da je zabluda da će preznojavanje pomoći organizmu da izbaci virus. U ovom periodu je neophodan odmor da bi se imuni sistem oporavio.

Slabijoj prehladi ne smeta vježbanje, ali ako vam je nakon treninga lošije, pauzirajte ili vježbajte u pola snage. Hodajte 15 minuta umjesto da trčite pola sata ili uradite jednu seriju dizanja tegova, umjesto pet.

Ako simptomi uključuju suv kašalj, kijanje, curenje iz nosa, slobodno vježbajte. Ali, tegobe poput bola u mišićima, stezanja u grudima, nemirnog stomaka, zahtijevaju odmor. Kad ozdravite, postepeno se vraćajte u formu, posebno ako ste duže bolovali.

Izvor: Agencije