latinica  ћирилица
06/02/2017 |  08:02 ⇒ 08:05 | Autor: RTRS

Namirnice koje ne mogu da se pokvare

Kažu da sve ima svoj rok trajanja, ali izgleda da neke namirnice nisu vremenski ograničene. Neke od njih su šećer u kristalu, med i bijela riža.
Med - Foto: RTRS
MedFoto: RTRS

Sajt Kvid korner objavio je zanimljivu infografiku sa rokom trajanja namirnica i stvari (od sode bikarbone do automobilskih guma) i na koliko vremena bi trebalo da ih mijenjamo.

Prema grafici, postoji nekoliko stvari koje ne mogu da se pokvare.

Soja sos (neotvoren): Ovaj slani sos koji obožavaju milioni ljudi širom svijeta vremenski nije ograničen. Prema portalu Hrana i vino, ukoliko se otvori imate još oko tri godine da ga potrošite.

Šećer u kristalu: Sve dok stoji na hladnom i suvom mjestu (i van domašaja mrava), šećer može da stoji u ostavi koliko god je potrebno.

Med: Uprkos tome što će se vjerovatno kristalizovati, slatka i zdrava poslastica ima snažna antimikrobna svojstva, tako da ne postoji način da se pokvari. Ukoliko se kristalizuje, postoji nekoliko načina da ga vratite u tečno stanje, od kojih je jedan da teglu sa medom stavite u posudu sa vrućom vodom.

Bijela riža (upakovan): Neobrađena riža čitavog zrna izdržaće se oko šest mjeseci, ali bijela riža u pakovanju nema rok trajanja.

Sirće: Dobro odloženo sirće može da stoji godinama.

Soda bikarbona: Natrijum hidrogenkarbonat ne može da se pokvari.

Osušena kafa u zrnu: Glavni sastojak najpopularnijeg toplog napitka širom svijeta nema problema sa protekom vremena. Naravno, pod uslovom da su zrna osušena i pravilno uskladištena.

Izvor: RTS