latinica  ћирилица
10/02/2017 |  15:18 | Autor: RTRS

Sokolac- Povećanje cijena smještaja u Zavodu

U Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu u proceduri je povećanje cijena troškova smještaja sa 72 KM na 100 KM po pacijentu dnevno, rekao je v.d. direktor ove ustanove Zoran Kosorić.
Sokolac- Zavod za forenzičku psihijatriju - Foto: RTRS
Sokolac- Zavod za forenzičku psihijatrijuFoto: RTRS

"Očekujemo i finansijsku podršku Vlade Srpske, ministarstava zdravlja i socijalne zaštite i pravde Srpske do stvaranja uslova za samofinansirajuće poslovanje od prihoda vršenjem registrovane djelatnosti", rekao je Kosorić.

On kaže da u Zavodu za forenzičku psihijatriju trenutno imaju 36 pacijenata, od kojih je osam preuzeto iz Psihijatrijske bolnice Sokolac, a ostali su iz cijele Srpske, FBiH i distrikta Brčko.

"Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac je jedina ustanova ovakvog tipa i smatramo da će biti dovoljno pacijenata, ali zbog specifičnosti ove djelatnosti i određenih administrativnih procedura, prijem pacijenata u Zavod se vrši postepeno", pojasnio je Kosorić.

Kapacitet Zavoda je 200 bolničkih postelja. U ovoj zdravstvenoj ustanovi u potpunosti su uspostavljene sve funkcije Zavoda i obezbijeđen potreban kadar.

Zavod je nakon zvaničnog otvaranja 5. decembra 2016. omogućio smještaj forenzičkih pacijenata kojima je ranije izrečena mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa iz forenzičkog odjeljenja Psihijatrijske bolnice Sokolac.

"Strateški cilj ove ustanove u narednom periodu je kadrovsko jačanje i obezbjeđenje dovoljnog broja potrebnog stručnog medicinskog kadra i pružanje zdravstvenih i drugih usluga pacijentima u skladu sa savremenim standardima i propisima koji regulišu ovu oblast", naglasio je Kosorić.

On napominje da je finansiranje Zavoda definisano Sporazumom o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera bezbjednosti izrečenih u krivičnom postupku i drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja.

Izvor: SRNA