latinica  ћирилица
10/02/2017 |  17:00 ⇒ 17:05 | Autor: RTRS

Beč- Satelitski snimak najveće slike na svijetu (VIDEO)

Austrijski umjetnik Golif naslikao je prošle godine u 3. bečkom okrugu najveću sliku na svijetu veličine 30.000 metara kvadratnih.
Beč: Satelitski snimak naveće slike na svijetu (foto:KMG Kultur und Medien GmbH) - Foto: B92
Beč: Satelitski snimak naveće slike na svijetu (foto:KMG Kultur und Medien GmbH)Foto: B92

Umjetničko djelo pod nazivom "Posmatrač" od sada može da se pogleda i putem softvera Gugl ert, koji je aktualizovao satelitske slike Beča i time omogućio posmatranje slike u cjelosti. Ovo djelo zauzima površinu od šest fudbalskih terena.

Mladi umjetnik koji je skoro diplomirao na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beču koristio je specijalne rekvizite za bojenje i prskanje kako bi naslikao gigantsko crno-bijelo lice, a u procesu stvaranja prešao je čak 400 likometara. Potrošio je pet tona boje koju je proizvođač boja Murexin proizveo specijalno za ovaj projekat bez konzervansa i pesticida.

Iako postoji više različitih aspekata u tumačenju Golifovih djela, umjetnički zastupnik Kornelija Cobl smatra da je centralna tema njegovog djela proširenje čovjekovih mogućnosti kroz tehnološke procese.

Format "Posmatrača" je nesvakidašnji kada je u pitanju ulična umjetnost čime se otvara tema ljudskih granica. Nemoguće je spoznati djelo u cjelosti, iako je ono javno dostupno. Kako stvaranje tako i posmatranje djela zahtijeva korišćenje tehnologija.

Projekat je realizovan zahvaljujući pomoći velikog broja volontera i stručnih partnera koji su umjetniku stavili na raspolaganje znanje i materijal za izradu slike.

Izvor: Agencije