latinica  ћирилица
10/02/2017 |  19:34 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Dokazano: Kakav gazda - takav pas!

Istraživanje austrijskih naučnika pokazalo je da psi mogu odražavati osobine vlasnika, a naročito njegovu anksioznost i negativne emocije.
Čovjek i pas - neraskidiva veza - Foto: ilustracija
Čovjek i pas - neraskidiva vezaFoto: ilustracija

Istraživanje pokazuje da psi koji su opušteni i prijateljski raspoloženi to mogu prenijeti na ljude, olakšavajući svojim vlasnicima način na koji se nose sa stresom.

Naučnici su više od stotinu pasa podvrgnuli raznim testovima, uključujući mjerenja otkucaja srca i reakcije na prijetnje, kao i uzorak sline čija mjerenja pokazuju nivo kortizola, hormona stresa.

Vlasnicima je određeno pet osobina ličnosti: neurotičnost, ekstrovertnost, otvorenost prema novim iskustvima, ugodnost i savjesnost. Pomoću standardnih obrazaca ispitana je i narav pasa.

Iris Šobl s Univerziteta u Beču, koja je vodila istraživanje, kaže da vlasnici i psi utiču jedni na druge i na način na koji reaguju, ali da je uticaj čovjeka na psa veći.

"Naši rezultati su potvrdili iskustva iz prakse - vlasnici i psi su društvena bića i utiču na to kako onaj drugi reaguje na stres", rekla je naučnica.

Psi sa ljudima žive više od 30.000 godina, zbog čega je stvorena osjetljivost na emocionalno stanje njihovih vlasnika koja se odražava na pse.

Dokazano je da psi mogu prikupljati informacije o emotivnom stanju ljudi i prilagođavati svoje ponašanje u skladu s tim.

Izvor: Agencije