latinica  ћирилица
11/02/2017 |  15:31 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Počinje Karneval u Riju!

Večeras počinje Karneval u Rio de Žaneiru, najveća i najprofitabilnija kulturna manifestacija u Brazilu. Tema ovogodišnjeg festivala je „Hiljadu i jedna noć u Marakešu“ i posvećena je tradiciji i kulturnom naslijeđu arapskog svijeta.
Karneval u Riju - Foto: RTS
Karneval u RijuFoto: RTS

Najveći šou na zemaljskoj kugli, kako najavljuju organizatori čuvenog Karnevala u Rio de Žaneiru, ove godine, doneće brazilskoj metropoli oko dvije milijarde dolara, procjenjuju ekonomisti.

Oko milion i po turista posjete Rio za vrijeme najveće narodne fešte, a inspiracija ovogodišnjeg karnevala je arapska kultura i tradicija.

„Na centralnom trgu u Riju velika fešta će otpočeti tradicionalnom muzikom i narodnim pričama iz arapskog svijeta. Tako ćemo, zahvaljujući samba ekipama i njihovoj igri, otputovati u kraljevinu Maroka i upoznati kulturu orijenta“, kaže Aleksandre Luzada, organizator festivala.

Ceremonijalno otvaranje karnevala je 27. februara, takmiči se 12 najboljih timova samba škola prve kategorije, a završiće se promenadom timova druge kategorije. Najbolji među njima boriće se za titulu šampiona Karnevala u Riju.

Brazilska ekonomija je jedna od najbrže rastućih, na osmom je mjestu u svijetu i važan je međunarodni faktor u južnoameričkom regionu. Najveći karneval u svijetu je, kako kažu organizatori, potvrda da multietničko društvo, propagiranjem kultura manjina, poštuje kanone civilizovanog društva.

Izvor: RTS