latinica  ћирилица
13/02/2017 |  09:08 ⇒ 09:20 | Autor: RTRS

Oko titra zbog anomalija

Nekontrolisane pokrete oka ili takozvani nistagmus prema procjenama stručnjaka ima jedno od nekoliko hiljada djece. Ovo nevoljno titranje očiju najčešće ukazuje na ozbiljan oftalmološki ili neurološki problem, a javlja se i u slučajevima kada postoji problem sa centrom za ravnotežu ili srednjim uvom.

 Titranje očiju u zavisnosti od slučaja do slučaja ima svoju brzu i sporu fazu i različiti pravac pokreta očiju. Nistagmus može da bude stečen ili pak urođen i on se obično javlja tokom prvih mjeseci života.

- Najčešće uzrok urođenog nistagmusa je loš vid, koji nastaje zbog urođene katarakte, jako visoke dioptrije, nasljedne bolesti mrežnjače, urođene anatomske anomalije oka, nerazvijenosti vidnih puteva i slično. Zato se savjetuje što ranija operacija kongenitalne katarakte i to u prvim nedjeljama života. Postoje i oblici nistagmusa koji se javljaju iznenada u djetinjstvu, pa pored titranja oka dijete krivi glavu i vrat. Ovaj oblik nistagmusa obično poslije izvesnog vremena spontano nestaje.

Razne bolesti centralnog nervnog sistema kao što su tumori, moždani udar, multiple skleroze, povrede ili degenerativne bolesti, takođe mogu da izazovu pojavu "igranja" oka. Veoma rijetko se dešava da neka odrasla osoba ima jedva primjetni nistagmus bez nekog drugog oboljenja nervnog sistema.

- Liječenje nistagmusa je veoma teško i ograničeno. Može da se pokuša sa hirurgijom na mišićima pokretačima oka, ubrizgavanjem botoksa u mišiće oka. Često se ovi postupci kombinuju sa operacijom razrokosti. U nekim slučajevima, povoljan efekat dale su i biološke terapije, akupunktura i kutane stimulacije glave i vrata. Nažalost, i dan-danas je naše znanje o patogenezi i mehanizmu nastanka nistagmusa ograničeno, što se direktno odražava i na odabir terapijskih postupaka.

Izvor: Večernje novosti