latinica  ћирилица
13/02/2017 |  13:01 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Rols Rojs- Za 13 godina brod bez posade

Kompanija Rols Rojs planira da napravi prvi brod bez posade do 2020. godine. Stručnjaci tvrde da bi ovakvo plovilo smanjilo troškove transporta za 20 odsto.
Brod - Foto: klix.ba
BrodFoto: klix.ba

Potpredsjednik ove kompanije Oskar Levander kaže da će prvo napraviti tegljače i trajekte, a potom teretne brodove koji će ploviti međunarodnim vodama.

- Izgradnju ćemo početi u nekoliko zemalja koje će prije početka rada dati dozvolu za plovidbu ovakvih plovila - rekao je Levander.

Velike brodske kompanije se nadaju da će ovakva tehnologija poboljšati njihov profit. Ipak, sindikati su izrazili zabrinutost od mogućnosti sudara u moru.

- Ova promjena biće izazov za bezbjednost, a ima još mnogo pitanja bez odgovora o pravnim posljedicama načina na koji će se operativne i menadžerske odgovornosti s osoblja prebaciti na brod. Plašimo se da se u ovom slučaju na tehnologiju gleda kao na jednostavan način da se smanje broj poslova i troškovi - rekao je portparol međunarodnog sindikata pomoraca Nautilus.

Neki analitičari vjeruju da se brod bez posade ne može zaštititi od pirata. Kreatori iz Rols Rojsa tvrde da ovakav brod biti sigurniji od postojećih, te da će ovo dovesti do povećanja broja radnih mjesta na kopnu. Trenutno rade u Britaniji i Singapuru.

Izvor: Agencije