latinica  ћирилица
14/02/2017 |  19:23 | Autor: RTRS

Mečka Goca sutra pogađa koliko će trajati zima

Mečka Gordana, stanovnica beogradskog Zoološkog vrta i sutra će na Sretenje, kao i svake godine do sada, prema narodnom vjerovanju, prognozirati da li će u Srbiju proljeće stići ranije.
Mečka Gordana (arhiv) - Foto: TANЈUG
Mečka Gordana (arhiv)Foto: TANЈUG

Goca će svojim ponašanjem predskazati da li će građani Srbije kao i stanovnici SAD, po prognozama njihovog nadaleko čuvenog mrmota Fila, na ljepše vrijeme čekati još šest nedjelja ili će ono stići brže nego što očekujemo.

Sutra bi Goca, na Sretenje, kada se po narodnom vjerovanju sreću zima i proljeće, "oko polovine dana" trebalo da izađe iz brloga i potraži hranu, jer se zima bliži kraju, rekli su u Beo Zoo vrtu.

Ako sutra bude sunčan dan i Goca se po izlasku iz jazbine uplaši svoje sjenke, pa se vrati nazad, vjerovanje kaže da će zima potrajati još šest nedjelja, u suprotnom proljeće će stići brže nego što očekujemo.

Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

Veterinari Zoo Vrta vole da kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja, ali da je za razliku od medvjeda u divljini nepouzdan meteorolog, zato što nije imala pravi zimski san.

Slična vjerovanja i predskazanja postoje širom svijeta. Mediji najveću pažnju poklanjaju američkom Danu mrmota, koji se svake godine obilježava 2. febuara. Toga dana nekoliko hiljada građana okupi se u malom gradu Panksatoni u Pensilvaniji da bi vidjeli šta će reći mrmot Fil. Praćenje Filovog izlaska iz jazbine postalo je društveni događaj davne 1887. godine.

Ove godine, ako je za vjerovati Filu, zima će još potrajati.

Nijemci koji su vjerovali da jazavac predviđa vrijeme, običaj su kao doseljenici prenijeli u SAD, ali nažalost, u Pensilvaniji nije bilo jazavaca, pa je mrmot postao njegov dostojan zamjenik.

Dan mrmota bio je i inspiracija za kultnu komediju sa Bilom Marejem iz 1993. godine.

Izvor: Beta