latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:55 | Autor: RTRS

Nastava za djecu na dugotrajnom liječenju

Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske predviđeno je da škola organizuje vaspitno-obrazovni rad za učenike na dužem kućnom ili bolničkom liječenju, odnosno njihovu pripremu za polaganje razrednog ispita.
Roditeljska kuća - Foto: RTRS
Roditeljska kućaFoto: RTRS

Po stupanju na snagu novog zakona koji je usvojen na posljednjoj sjednici NSRS, pristupiće se i izradi svih pratećih podzakonskih akata, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Pitanje načina organizovanja i realizovanja vaspitno-obrazovnog rada, odnosno pripreme za polaganje razrednog ispita za učenike koji su na dužem liječenju biće detaljnije definisano pravilnikom o ocjenjivanju učenika, čiju realizaciju nije realno očekivati prije početka naredne školske godine, zbog kompleksnosti organizovanja ovakvog vida vaspitno-obrazovnog rada", istakli su u Ministarstvu.

Inicijator ideje da se osjetljivim kategorijama učenika, kao što slučaj sa onima koji su zbog prirode bolesti na dužem liječenju, obezbijede bolji uslovi za školovanje su predstavnici Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Banjaluka, sa kojima su predstavnici Ministartva razgovarali o mogućnostima organizovanja vaspitno-obrazovnog rada sa djecom školskog uzrasta koja koriste usluge Roditeljske kuće.

"Zajednički cilj nam je da postignemo da ovim učenicima vaspitno-obrazovni rad bude podrška u procesu njihovog liječenja, da ne gube previše u kontinuitetu rada te da ne moraju nadoknađivati propušteno prilikom povratka u školske klupe", naveli su u resornom ministarstvu.

Nakon što budu dobijeni kompletni podaci o broju djece koja borave na dužem kućnom ili bolničkom liječenju, Ministarstvo će pristupiti daljim aktivnostima koje podrazumijevaju usklađivanja zakonskih propisa sa mogućnostima škola i kompetencijama nastavnog osoblja za rad sa ovim učenicima.

"Nastojaćemo da u vaspitno-obrazovnom radu za vrijeme njihovog liječenja postignemo maksimalno prilagođavanje svakom od njih, individulanim obrazovnim programima i organizacijom polaganja razrednog ispita u skladu sa njihovom osjetljivošću", istakli su u Ministarstvu.

Član "Iskre" Vita Malešević rekla je ranije da je od izuzetnog značaja obrazovanje prilagoditi potrebama ove djece, te im obezbijediti učitelje i nastavnike u Roditeljskoj kući koji bi im pomogli da ne propuste gradivo koje će morati kasnije da nadoknade.

"Do sada je zakon predviđao da su djeca koja zbog bolesti izostanu jednu trećinu nastave, dužna da polažu završni ispit pred komisijom. Ti ispiti su i za zdravu djecu stresni, a naročito za ove mališane", rekla je Maleševićeva.

Ona je istakla da je njeno iskustvo bilo slično, jer je njen mališan završio u bolnici zbog velikog stresa i straha kako će položiti 15 predmeta, te da je zbog toga pokrenula inicijativu za unapređenje vaspitno-obrazovnog procesa za djecu na liječenju.

"Nadam se da će naši mališani uskoro dobiti uslove da u Roditeljskoj kući dobiju učitelje sa kojima će učiti koliko mogu, te da će, kada se vrate u školu, uz pomoć pedagoga, psihologa i nastavnika, doći do stepena obrazovanja do kojeg su stigli ostali učenici", rekla je Maleševićeva.

Izvor. SRNA