latinica  ћирилица
16/02/2017 |  11:28 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Košarac: Priču o reviziji tužbe BiH protiv Srbije otvoriti u Predsjedništvu BiH

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da srpski poslanici zahtijevaju da priča o reviziji tužbe BiH protiv Srbije bude otvorena u Predsjedništvu BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Mi primjećujemo neustavno djelovanje Bakira Izetbegovića i izvjesno je i tačno da bošnjački političari izlaze iz institucionalnih djelovanja. Tražimo da priča o reviziji tužbe bude otvorena u Predsjedništvu BiH", rekao je Košarac za "N1".

On kaže da je neprihvatljivo da Izetbegović izbjegava ustavnu ulogu BiH, te da je prepoznata njegova namjera da donese odluku van institucija BiH.

"Mi želimo da štitimo Ustav", naveo je Košarac.

Košarac ističe da jučerašnji zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Mladena Bosića za odgađanje sjednice ne predstavlja bojkot i pojašnjava da je prolongiranje traženo dok ne bude riješeno pitanje Izetbegovićevog antiustavnog djelovanja.

On je naveo da BiH nije zemlja samo Bošnjaka i da ne može biti po mjeri jednog naroda.

"Imamo različite poglede na rat od 1992. do 1995. godine. Za nas je osnovni krivac Alija Izetbegović. Mi smatramo da je on ratni zločinac. Ali, ne treba na temelju emocija građana otvarati takva pitanja koja neće doprinijeti boljem stanju u BiH", smatra Košarac.

On je dodao da neko želi da uvede model da Bošnjaci donose odluke u ime BiH, te istakao da bilo kakvo preglasavanje u BiH nije donijelo ništa dobro njenim građanima.

"Treba razvijati dijalog, težiti boljim rješenjima, ali na osnovu izraženih stavova predstavnika konstitutivnih naroda", rekao je Košarac.

Košarac kaže da su u BiH stradala sva tri naroda, te da bi svi koji su počinili zločine trebalo da odgovaraju.

"Da bismo se posvetili važnijim pitanjima, mnogo hrabrosti i političke volje treba među bošnjačkim predstavnicima da kažu da je stradao i srpski i hrvatski narod. To je pravi momenat da se izoluje politika. Politika veoma često i previše subjektivno iznosi mišljenja. Treba težiti da se ovo nikome i nikada ne desi. Rat je unazadio sve građane BiH", naveo je Košarac.

Govoreći o stradanju Srba u srebreničkom kraju, za koje do sada niko nije procesuiran, on je istakao da je očigledno da bošnjačka politika i dalje ima itekako inkorporirane ljude u Sudu i Tužilašvu BiH.

"O tome da pravosudne institucije na adekvatan način ne pristupaju svakom predmetu ratnog zločina, govorimo 20 godina. Politika treba biti izolovana iz ovih predmeta", smatra Košarac.

On je naglasio da će naredne godine biti organizovani izbori, te da su strukture oko Bakira Izetbegovića "morale da se motivišu".

"Osim što pravi unutrašnje probleme, Izetbegović pravi i regionalne probleme. On je uzrok regionalnih problema. Namjere su bile takve kakve jesu i želi se pričati o uzavrelim temama u BiH i regionu, a ne želi o evropskim integracijama", naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, ako bude pokrenuta revizija tužbe BiH protiv Srbije, radiće se o neustavnom djelovanju i pokušaju privatizacije BiH od strane Izetbegovića.

"To govori da nismo saglasni ni po tom pitanju, a nije dobro otvarati sva pitanja o kojima se ne slažemo. Očekujem da će institucije Republike Srpske donijeti odluke, a nama koji radimo u institucijama BiH biće ključna obaveza da poštujemo njihove stavove", rekao je Košarac.

Izvor: SRNA