latinica  ћирилица
16/02/2017 |  16:26 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Predstavnici Univerziteta o upisnoj politici (VIDEO)

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu razgovorali su danas sa predstavncima lokalnih zajednice i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske o upisnoj politici i mogućnostima zapošljavanja studenata ovog univerziteta nakon završenih studija.
Kolegijum Uviverziteta u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Kolegijum Uviverziteta u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Tokom proteklih godina evidentno je smanjene broja studenata na Univerzitetu Istočno Sarajevo, i zbog toga je neophodno djelovati odgovorno, poboljšati stnadarde i uskladiti propgramske studije unvierziteta sa realnom slikom na terenu, stav je univerziteta.

"Na bazi toga diskutujemo da li da se studentski programi nastave ili da se zamrznu, što traži da se organizuju i prestruktuiraju studijski programi", kaže Radoslav Grujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

"Cilj je stvoriti studenta da bude konkuretnatan na tržištu. Na Ekonomskom fakultetu veliko je interesovanje za studijski program hotelijerstvo i turizam, a to je zančajna privredna grana", navodi Ljubiša Vladušić, dekan Ekonomskog fakulteta.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske ima preciznu evidenciju o broju zaposlenih i nezaposlenih, odnosno koja su zanimanja deficitarna, i na taj način Univerzitetu Istočno Sarajevo pruža tehničku podršku i olakšava definisanje upisne politke.

Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske ističe da je na tržištu problem višak zanimalja, s jedne, i deficitarna zamianja, sa druge strane.

"Mi smo svi jedinistveni, svi načelnici i nosioci javnih institucija podržavaju Univerzitet u Istočnom Sarajevu i tražimo veća finansijska sredstva za njegovo bolje funkcionisanje", rekao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

S obzriom da je sjedište rektorata Univerziteta u opštini Istočno Novo Sarajevo, ova opština spremna je da Univerzitet podrži kroz infrastrukturne projekte.