latinica  ћирилица
17/02/2017 |  08:30 ⇒ 18/02/2017 | 10:47 | Autor: RTRS

Izetbegović: Revizija presude protiv Srbije biće podnesena naredne sedmice (FOTO/VIDEO)

Naredne sedmice biće podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, potvrđeno je nakon sastanka Bakira Izetbegovića sa bošnjačkim političarima, predstavnicima Islamske zajednice i nevladinog sektora.
Izetbegović - pres - Foto: RTRS
Izetbegović - presFoto: RTRS

Izetbegović je rekao da su novi dokazi na kojima baziraju zahtjev za reviziju ono što je "isplivalo" tokom suđenja generalu Ratku Mladiću.

U multinacionalnoj zemlji, odlučili su jednonacionalno. Ili orkestrirano - zvaničnici partija sa sjedištem u Sarajevu, bošnjačke vjerske vođe i probrana udruženja, stali su iza Bakira Izetbegovića. Revizija će put Haga, a zastupaće je Sakib Softić. 

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da je Softić 14. oktobra 2002. godine dobio punomoć, te da onaj "ko tvrdi da nije legalan, neka to dokaže".

Јoš 2013. godine Softić je, međutim, sam dokazivao da mu je mandat odavno prošao. Oštro je ispravljao sarajevske novinare kada su ga predstavljali kao agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. 

Kako je, u međuvremenu, evoluirao iz bivšeg u aktuelnog, na osnovu 15 godina stare punomoći, odlučiće po svemu sudeći Sud pravde u Hagu, kada mu aplikacija stigne. Odlučivaće i o navodno novim dokazima. Stizali su, kaže Izetbegović, sukcesivno. Između ostalog, iz još nezavršenog procesa protiv generala Ratka Mladića. Ni haške sudije te navodne dokaze još nisu ocijenile validnim. Ali, Izetbegović i njegovi pravnici, jesu. Baš kao i Softić, evoluirali su i ciljevi revizije. Sa lažnim oreolom mirotvorca i istom takvom tapijom na status žrtve, nije kažu revizija usmjerena protiv Srba ili Srbije, već za stvaranje pretpostavki za međunacionalno povjerenje i dobrosusjedske odnose. 

Od međunacionalnog povjerenje do najveće postdejtonske krize u BiH, kako je Izetbegović onomad i najavio, put teško da će voditi preko Haga.

Na današnjem sastanku zaključeno je da postoji dovoljno dokaza da se krene u proces revizije presude i da Sakib Softić ima mandat agenta - da može pokrenuti proces revizije.

Izetbegović je najavio da je će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude, te naveo da većina učesnika savjetovanja podržala tu inicijativu. Prema njegovim riječima, cilj skupa nije bilo donošenje odluke, niti je to bilo moguće, nego je savjetovanje održano kako bi se njegovi učesnici upoznali o nalazima ekspertske grupe i ključnim elementima za pokretanje proseca revizije.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i srpski predstavnici u insitucijama BiH ranije su upozorili da je pokretanje procesa revizije neustavno i neprihvatljivo.

 

Novinarima nije bilo dozvoljeno prisustvo, a pred početak sastanka prisutnima se obratio samo Željko Komšić koji je poručio da vjeruje da je Izetbegović već donio odluku da se pokrene postupak, ali da sa ovim skupom želi da podijeli odgovornost sa drugim učesnicima.

Govoreći o dokazima, Komšić je rekao da su oni postajali i prije deset godina, ali da nisu imali toliku snagu da bi odigrali ključnu ulogu u jednom procesu koji je, prema njegovom mišljenju, i tada bio politički.

Advokat Asim Crnalić rekao je da nije upoznat o tome kako su organizatori zamislili današnji skup i da će svoj stav zauzeti kada vidi do kakvih novih dokaza se došlo.

Predsjednica UO Fondacije "Pravda za BiH" Fadila Memišević rekla je, uoči sastanka, da će zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije biti sljedeće sedmice upućen Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Indikitivno, današnjem skupu nije prisustvovao Denis Zvizdić koji je ovih dana bio u Beogradu i ponovo slao poruke mira i dijaloga, dok njegov šef Bakir Izetbegović sprema novi udar na Srbiju i komplikuje situaciju i u regionu.

Izetbegović se juče sastao s pravnim zastupnicima na konsultacijama pred odluku o pokretanju revizije presude. Nakon petočasovnog sastanka u Predsjedništvu BiH, Izetbegović nije saopštio detalje sastanka, navodeći da će javnost o svemu biti upoznata danas.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za reviziju je 26. februar.

Najava pokretanja procesa revizije izazvalo je burna reagovanja u Bosni i Hercegovini. Zbog toga nije održana jučerašnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer sjednici nisu prisustvovali poslanici iz Republike Srpske.