latinica  ћирилица
17/02/2017 |  08:53 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora UIO BiH Kemala Čauševića (VIDEO)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv Kemala Čauševića, Anesa Sadikovića i Sedineta Karića koje ih terete za finansijske zloupotrebe od 1,7 miliona KM, saopšteno je iz Tužilaštva.
SIPA: Akcija "Pandora"- Kemal Čaušević - Foto: klix.ba
SIPA: Akcija "Pandora"- Kemal ČauševićFoto: klix.ba

U optužnici se navodi da je Čaušević, kao direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO BiH/, Sadikoviću i Kariću, vlasnicima više preduzeća koja se bave uvozom tekstila, obećao povlašćeni status prilikom uvoza, odnosno smanjene iznose za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da sadrže netačne podatke, te da je zauzvrat tražio 1.000 KM po uvezenom kamionu.

Sadiković i Karić su Čauševiću od 2007. do 2011. godine za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila dali 1,72 miliona KM. Sadiković je dao oko 1,2 miliona KM, a Karić oko pola miliona KM.

Oni su mu novac davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci.

Čaušević je optužen da je novac pribavljen činjenjem krivičnih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolini u iznosu od oko 1,2 miliona KM.

Te nekretnine su blokirane na zahtjev Tužilaštva i Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

Čauševića optužnica dodatno tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i preduzećima koja su učestvovala u proceduri javne nabavke za usluge štampanja kontrolnih markica na vrijednosnom papiru, za potrebe UIO BiH, omogućio nezakonitu uplatu oko 200.000 KM zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako štete nije bilo.

Optuženica tereti Čaušević za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, pranja novca i primanja dara i drugih oblika koristi.

Tužilaštvo tereti Sadikovića i Karića za krivična djela davanja dara i drugih oblika koristi.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 100 dokaznih materijala.

Tužilaštvo BiH, u okviru predmeta "Pandora", nastavlja istragu o više osumnjičenih lica, među kojima i funkcionera UIO BiH.

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević uhapšen je junu 2014.godine u okviru Sipine akcije "Pandora".