latinica  ћирилица
17/02/2017 |  13:14 | Autor: RTRS

Arbutina: Uslov za otvaranje prelaza - sporazum Hrvatske i BiH

Sporazum koji hrvatska Vlada treba da potpiše sa Savjetom ministara BiH o održavanju mostova na graničnim prelazima preduslov je za otvaranje graničnog prelaza za teretni saobraćaj na rijeci Uni između Dvora u Hrvatskoj i Novog Grada u Republici Srpskoj, navodi se u odgovoru koji je opštini Dvor uputila Mješovita komisija za sprovođenje ugovora o graničnim prelazima sa BiH.
Granični prelaz Donja Gradina (foto: poslovnazona.ba) -
Granični prelaz Donja Gradina (foto: poslovnazona.ba)

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina izjavio je Srni da je danas dobio odgovor na dopis koji je iz ove opštine upućen Mješovitoj komisiji.

On je naveo da je prošlog mjeseca o ovom pitanju razgovarao sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom.

"Otvaranje graničnog prelaza za teretni saobraćaj je važno pitanje za opštinu Dvor, koja je sad prometno izolovana. Nama treba veza sa Novim Gradom i prema Banjaluci", kaže Arbutina.

Opština Dvor uputila je prošlog mjeseca dopis nadležnima u Hrvatskoj u vezi sa pitanjem graničnog prelaza koji je od ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine zatvoren za teretni saobraćaj.

"Smatramo da je neophodno izvršiti prenamjenu graničnog prelaza Dvor iz `stalnog graničnog prelaza za međunarodni promet putnika u putničkom saobraćaju` u `stalni granični prelaz za promet putnika i robe koja ne podliježe inspekcijskom nadzoru", navedeno je, između ostalog, u dopisu koji je uputio načelnik opštine Dvor.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača ranije je rekao da je klubovima poslanika u parlamentu BiH iz Republike Srpske upućeno cirkularno pismo sa molbom da pomognu u rješavanju ovog problema.

Izvor: SRNA