latinica  ћирилица
17/02/2017 |  13:34 ⇒ 13:40 | Autor: RTRS

Kanadski profesor pronašao jedini video snimak Marsela Prusta (VIDEO)

Žan-Pjer Siroa-Tran, profesor na Univerzitetu Laval u Kvebeku pronašao je u arhivima kanadskog Nacionalnog filmskog centra crno-bijeli snimak na kojem se na kratko pojavljuje francuski pisac Marsel Prust (1871-1922).
Marsel Prust (Foto: 68.media.tumblr.com) -
Marsel Prust (Foto: 68.media.tumblr.com)

U 37. sekundi snimka svadbene povorke sa vjenčanja Ilen, kćerke grofa i grofice de Greful i vojvode Armana Giša iz 1904, niz stepenice silazi čovjek u tridesetim godinama, bez pratnje, sa urednim brkovima, polucilindrom i u svijetlo sivom svečanom odijelu.

Profesor Siroa-Tran tvrdi da je to francuski pisac Marsel Prust, inače blizak prijatelj nevjestine majke, grofice Elizabet de Greful, koja je bila glavna inspiracija za lik Orijane de Germant u romanu "U traganju za minulim vremenom" (kod nas prevođenim i kao "U traganju za izgubljenim vremenom").

Lik Fres, direktor Revije Prustovih studija nema ni trunke sumnje da je na filmu Marsel Prust.

- Pošto nam Prustov život poznat do detalja, sada iz nekoliko izvora znamo da je tokom tih godina nosio polucilindar i svijetlo sivo odijelo... Vrlo je dirljivo što mi prvi imamo priliku da gledamo Prusta još od njegovih savremenika... premda bi bilo bolje da je malo sporije silazio tim stepenicama! Sve će biti u redu kada usporimo snimak - rekao je Fres za magazin "Le Point", a prenosi "Gardijan".

Profesor sa Sorbone, Žan-Iv Tadje, još jedan specijalista za Prusta, kaže da je oduševljen.

- Uvijek sam mislio da ćemo ga na kraju ugledati u nekim filmskim vijestima. Oblik lica, način oblačenja, sve to odgovara Prustu i identifikacija djeluje prilično ubjedljivo - rekao je Tadje i dodao:

- Ovo otkriće je za mene veoma dirljivo, naročito jer je Prust uvijek imao dvosmislen odnos prema pokretnim slikama. Zapanjujuće je da se niko do sada nije setio da potraži Prusta u video arhivama Grefulovih... To nam dokazuje da su moguća nova otkrića čak i o ovom auotru koji je, reklo bi se, već prostudiran do detalja.

Siroa-Tran je, međutim, oprezniji u svojim tvrdnjama:

- Sve ukazuje na to da vjerujemo da bi ovo mogao biti Prust, ali nema apsolutnog dokaza da je tako. U svakom slučaju, snimak je vrijedno svjedočanstvo o svijetu iz "Traganja za minulim vremenom".

Prust je preminuo 1922. u 52. godini. Njegov roman, "U traganju za minulim vremenom", zvanično najduži na svijetu, objavljivan je između 1913. i 1927. godine.

Izvor: Blic