latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:04 ⇒ 15:09 | Autor: RTRS

Nikolić: Beograd se nada fer uslovima u dijalogu sa Prištinom

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na sastanku u Beogradu sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom da Beograd očekuje i nada se fer i pravičnim uslovima u daljim razgovorima sa Albancima sa Kosova i Metohije.
Tomislav Nikolić - Foto: TANЈUG
Tomislav NikolićFoto: TANЈUG

Nikolić je naveo da Beograd razgovara sa Prištinom u gotovo nemogućim uslovima, ispunjavajući sve što se od njega traži, dok se drugoj strani dozvoljava neprimjenjivanje dogovora, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Govoreći o migrantskoj krizi, Nikolić je naveo da Srbija čini sve da se migrantima omoguće pristojni uslovi boravka, ali je problem što oni ne žele da budu smješteni u prihvatne centre i da se registruju, zato što se plaše da će biti vraćeni u Srbiju, a to nije njihov krajnji cilj.

- Naša saradnja u segmentu bezbjednosti i borbe protiv organizovanog kriminala je izvanredna i bilo bi dobro da, ukoliko donesete neku odluku u vezi sa migrantima, obavijestite Srbiju na vrijeme, da bi preduzela odgovarajuće korake - dodao je Nikolić.

On je konstatovao da su odnosi Srbije i Austrije izvanredni, i da građani Srbije koji žive i rade u toj zemlji predstavljaju most čvrstog i iskrenog prijateljstva.

- Mi smo zahvalni za podršku Austrije u evrointegracijama i očekujemo da će naši napori na tom putu biti nagrađeni u razumnom roku. Ispunjavamo sve uslove i uspjeli smo da sprovedemo teške reforme - rekao je Nikolić.

Kern je rekao da se Austrija zalaže za saradnju u regionu, a posebno privrednom razvoju, te da je Srbija važan faktor koji doprinosi miru i stabilosti.

- Napravljen je značajan napredak sa Kosovom, vi ste pružili ruku i mi to veoma cijenimo - naglasio je Kern.

On je napomenuo značaj uspostavljanja balansa u odnosima i saradnji u oblasti bezbjednosti i borbe protiv međunarodnog terorizma.

- Interes Srbije, Austrije i EU se poklapa i mi očekujemo od EU da snažnije podrži evrointegracije Srbije - dodao je Kern.

Kern je konstatovao da postoje čvrste spone između dvije zemlje i da srpska zajednica u Austriji čini veze još snažnijim.

Izvor: SRNA