latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:12 ⇒ 15:17 | Autor: RTRS

Đurić: Srbija se na današnji dan sa pijetetom sjeća žrtava na Kosovu

Srbija se na današnji dan sa pijetetom i tugom sjeća žrtava terorizma, separatizma i zločina neslućenih razmjera koji su počinjeni na Kosmetu od 1998. godine do danas i nikada neće odustati od borbe da pred lice pravde budu izvedeni odgovorni za najstrašnije zločine koje svijet pamti, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.
Marko Đurić na tribini u Beogradu - Foto: SRNA
Marko Đurić na tribini u BeograduFoto: SRNA

On je naglasio da je srpski narod na Kosovu doživio stravičan teror, progon, a ulice Prištine koje su nekada vrvile od života Srba, kao i svi objekti u kojima se čuo srpski jezik, danas su prazni.

- Današnji dan je za istoriju treptaj oka, naročito za narod koji ima i Vidovdan i Mitrovdan i sve druge datume na koje možemo biti ponosni, ali je 17. februar dan koji nas zauvijek podsjeća na sve koji su na Kosovu i Metohiji ubijeni samo zato što su bili Srbi, samo zato što nisu bili po jeziku i porijeklu i po onome što nose u duši i glavi, dio novog separatističkog projekta, takozvanog nezavisnog Kosova - rekao je Đurić na tribini koju je organizovalo Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Đurić je istakao da Srbija čvrsto podržava borbu porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih na Kosovu i Metohiji i nastaviće to da čini.

Slobodanka Ristić sa Kosova i Metohije, čijeg su muža, zeta i unuka kidnapovali, a nju silovali pripadnici OVK, kaže da je "ni dan-danas niko nije pitao gde živi, da li ima kuću" i istakla da je "to samo njena muka".

Јorgovanka Popović iz Prištine čijeg su sina ubili 2004. godine, koja sa drugom djecom i mužem danas živi u Gračanici, izjavila je novinarima da su ubice njenog sina, dvojica Albanaca, sve priznali, ali da su pušteni, jedan kao maloljetnik, a drugi nakon dvije godine.

- Poručujem da se zemlja na Kosovu i Metohiji ne prodaje. Možemo da živimo, dovoljan nam je i jedan obrok, ali ako prodamo sve, nemamo ništa. I poručujem da svima treba da bude jasno da, ne samo srpske majke, nego nijedna majka, nijedne nacionalnosti, ne smije više da zaplače - naglasila je Popovićeva.

U ime Njegovi svetosti patrijarha srpskog Irineja, tribini održanoj u Spomen-sobi Udruženja u kojoj se, osim fotografija kidnapovanih, ubijenih i nestalih Srba, nalaze i fotografije Albanaca, Roma, Goranaca, Muslimana, Rusa i drugih nastradalih od albanskih terorista, prisustvovao je arehijerejski namjesnik beogradski Vladimir Vukašinović.

Predsjednik Udruženja Simo Spasić predao je Đuriću zahtjeve - da Srbija konačno i hitno donese zakon o pravima porodica civilnih predratnih, ratnih i poslijeratnih žrtava, zatim da u Pionirskom parku u Beogradu bude podignut spomenik srpskim žrtvama od Košara do Horgoša, a treći zahtjev je u vezi sa zbrinjavanjem porodica žrtava, kao i onih prognanih sa Kosova i Metohije.

Izvor: SRNA