latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:15 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Nevesinje dobija centralno spomen-obilježje borcima za slobodu (VIDEO)

Poslije šesnaest godina od usvajanja idejnog rješenja, Nevesinje bi, konačno, u ovoj godini trebalo da dobije centralno spomen-obilježje borcima za slobodu. Potpuna saglasnost svih organizacija, udruženja i lokalnih institucija, postignuta je prije mjesec dana.
Nevesinje - spomenik borcima - Foto: RTRS
Nevesinje - spomenik borcimaFoto: RTRS

Neopravdano je proteklo šesnaest godina od usvajanja idejnog rješenja i odluke za izgradnju, tvrde borci.

Njihova insistiranja nisu nailazila na razumijevanje. Razlog više je što je Nevesinje, jedina opština u Republici Srpskoj, proglašena gradom-herojem u proteklom ratu.

Vojin Gušić, član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske kaže da mnogi nisu razumjeli položaj boračke populacije. Gušić je irazio zadovoljstvo što će konačno na red doći izgradnja centralnog spomen-obilježja borcima za slobodu na koje je, kako kaže, dugo čekano.

Nevesinjska udruženja i organizacije, proistekle iz otadžbinskog rata, izgradnju spomenika podržale su jedinstveno.

"Konačno nakon 23 godine da herojsko Nevesinje dobije jedno spomen-obilježje, kakvo zaslužuje, to smo morali davno dobiti, ali bolje da ga dobijemo ikada nego nikada", rekao je Branko Zečević, predsjednik Udruženja "Veterani" Nevesinje.

Spomenik u bronzi, simbolizuje Hercegovca-Nevesinjca, koji, na kućnom pragu, puškom brani dostojanstvo, ognjište i slobodu.

Autor spomen-obilježja, koje će koštati 74.000 evra, jeste vajar Miodrag Živković iz Beograda, tvorac brojnih spomen-obilježja u regionu.

Nedostatak novca prethodnih godina, tvrde u opštini, bilo je jedno od opravdanja za šesnaestogodišnje čekanje.

"Nevesinje danas nije bogata opština. Ovdje se, jednim dijelom, radi i o dobroj volji da se ovako nešto završi. Mislim da nema razloga da čekamo za realizaciju izgradnje i treba da uđemo što prije u završetak toga", rekao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Za izgradnju spomenika oslobodiocima, potrebno je 5 do 6 mjeseci, a centralni gradski trg krasiće prije obilježavanja Mitrovdanskih ofanziva.