latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:50 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Potkozarski kornišoni i ove godine na tržištima širom svijeta (VIDEO)

Potkozarski krastavci kornišoni i ove godine naći će se na tržištu širom svijeta. U Kozarskoj Dubici dvadesetak poljoprivrednika potpisalo je ugovor o otkupu sa najvećim proizvođačem kiselih krastavaca u Evropi, njemačkom kompanijom "Karl Kine".
Kornišoni - Dubica - Foto: RTRS
Kornišoni - DubicaFoto: RTRS

U ovoj firmi očekuju da će potpisati ugovor sa stotinak proizvođača, a prilikom potpisivanja ugovora, posrednik je lokalna zajednica. Otkup je, kažu, zagarantovan, kao i zarada.

Već treću godinu, dubičke kornišone otkupljuje njemačka firma. Svake godine povećava se broj kooperanata, a prošle godine bilo ih je tri stotine.

Kažu, od ovog posla može se pristojno zaraditi, ali tri mjeseca u rad mora biti uključena cijela porodica.

Po dunumu u sezoni prinos iznosi sedam tona krastavaca i zaradi se oko 4.000 maraka. Oni koji su se uvjerili u isplativost, ponovo su potpisali ugovor.

Branko Miljević, proizvođač iz Kozarske Dubice kaže da je prošle godine prvi put zasadio dunum i po kornišona od čega je imao oko 12 i po tona prinosa.

Јedan od proizvođača ove povrtlarske kulture je i Siniša Munižaba iz Donje Gradine kod Kozarske Dubice koji je rekao da je siguran u ovu djelatnost zbog relativno lakog otkupa.

Na ovom području prošle godine otkupljeno je 1.800 tona krastavaca. Kvalitet potkozarskih kornišona, od presudnog je značaja.

Kao i prošle godine, od njemačke firme, kooperanti će dobiti kompletan repromaterijal, koji će otplaćivati tokom otkupa.

Boško Čoprka, upravnik firme "Karl kine" za Republiku Srpsku istakao je da je kvalitet proizvedenih krastavaca dobar zato što se proizvodi sve na ovim prostorima u vlastitoj režiji.

"Svake godine se povećava broj kooperanata tako da se nadamo da će i ove godine taj broj da se poveća. Takođe nam je drago što je sjedište ove firme u našoj opštini, i nadamo se da će proizvodnja napredovati", rekla je Bobana Ćibić, šef odsjeka za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica.

U opštini Kozarska Dubica ističu, ovo je najpoljovnija lokalna zajednica za ulagače.

"Dajemio besplatnu zemlju, imamo jeftinu radnu snagu, jeftinu električnu energiju, porez na dobit svega 10 odsto i to je ono zapravo što je mamac da privučemo investitore i da podignemo privredu u našem gradu", jasan je Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Zainteresovani poljoprivrednici ugovore o uzgoju i otkupu kornišona sa njemačkim kupcem mogu potpisati do kraja marta.

Potkozarski kornišoni mogu se naći na tržištu više od 70 zemalja svijeta.