latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:53 | Autor: RTRS

DF- Krivična prijava zbog nezakonitosti u postupku ukidanja imuniteta

Lideri opoziconog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević podnijeli su krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića i Administrativnog odbora Luiđa Škrelje zbog, kako je navedeno, brojnih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku ukidanja imuniteta.

U krivičnoj prijavi, koja je predata Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, Brajović i Škrelja se sumnjiče za zlopotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Mandić i Knežević traže hitno postupanje Tužilaštva, imajući u vidu da su Brajović i Škrelja počinili niz krivičnih djela, počevši od prihvatanja zakonski neosnovanog zahtjeva glavnog specijalnog tužioca, zakazivanja sjednice mimo poslovničke procedure i falsifikovanja izvještaja Administrativnog odbora, na osnovu čega je Skupština donijela odluku o ukidanju imuniteta.

Oni navode da je ukidanje imuniteta sprovedeno mimo pravne procedure, a stvarna namjera postupka bila je "nezakonito lišavanje slobode lidera Demokratskog fronta bez ijednog dokaza, postojanja osnova sumnje ili čak indicija koje ih dovode u vezu sa izrežiranim državnim udarom".

Iz Demokartskog fronta najavili su da će pokrenuti postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke Skupštine Crne Gore o davanju odobrenja za krivično gonjenje Mandića i Kneževića.

"Očigledno je da je odluka donesena suprotno pravnim propisima i uz vršenje krivičnih djela i da je kao takva pravno ništavna i neobavezujuća", navodi se u saopštenju Demokratskog fronta.

Izvor: SRNA