latinica  ћирилица
17/02/2017 |  16:12 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

SO Srbac o novom kreditnom zaduženju (VIDEO)

Na skupštinskom zasjedanju u Srpcu najviše rasprave među odbornicima izazvala je odluka o novom kreditnom zaduženju opštine. Za prevazilaženje krize potrebno im je 150.000 maraka.
SO Srbac - Foto: RTRS
SO SrbacFoto: RTRS

Novo kreditno kratkoročno zaduženje od 150.000 maraka zbog teškog finansijskog položaja u kome se nalazi opština trebalo bi da obezbijedi tekuću likvidnost opštinske uprave.

Iako sa niskom kamatnom stopom i rokom otplate od godinu dana, opozicija je protiv novog zaduživanja.

"Vidjeli smo od ove vlasti i u prethodnom periodu da je opština Srbac jedna od najzaduženijih opština tako da opozicija ovaj put nije podržala novo kreditno zaduženje", kategoričan je Saša Јivičić, odbornik PDP-a u SO Srbac.

"Kredit će opteretiti opštinu samo u onim mjesecima kada bude korišten, a namirivaćemo ga u mjesecima kada planirani ostvareni prihodi budu veći. Uslovi su na neki način puno povoljniji od eventualnih, da tako kažem gubitaka koji bi uslijedili uslijed neplaćanja tih obaveza", rekao je Vladimir Gužvić, v.d. načelnika Odjeljena za finansije opštine Srbac.

Vlast i opozicija saglasni su da je potrebno mijenjati upisnu politiku u srednje škole jer dosadašnja ne obrazuje kadrove potrebne privredi.

"Stvaramo djecu sa završenim srednjim obrazovanjem koja nemaju šansu da se zaposle, a imamo potencijala u poljoprivredi i drvnoj preradi da zaposlimo djecu u bar jednom dobrom procentu", smatra Goran Ćosić, odbornik NDP-a u SO Srbac.

Mirko Stojić, predsjednik SO Srbac kaže da se zbog podneblja na kojem je srbačka opština ukazuje potreba za za struku prerađivača drveta ili šumarskog smjera, poljoprivredni smjer i eventualno još ponekih smjerova.

Uvođenje novih smjerova je dosta kompleksan zadatak i zahtijeva temeljitu pripremu, kažu u Centru srednjih školi "Petar Kočić" koji osim gimnazije opšteg smjera obrazuje i ekonomske tehničare.

"Potrebni su novi stručni kadrovi da bi nastava bila stručno zastupljena i uz ove promjene koje se zahtjevaju, ako se uvodi nova struka onda je potrebno gašenje jedne od postojećih struka", izjavio je Milenko Živanić, direktor Centra srednjih škola "Petar Kočić" Srbac.

Skupština opštine Srbac imenovala je novo rukovodstvo u lokalnoj radio-stanici i Centru za socijalni rad.