latinica  ћирилица
17/02/2017 |  16:38 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Brčko: Zamjena dotrajale medicinske opreme (VIDEO)

U Јavnoj zdravstvenoj ustanovi u Brčkom u toku je procedura zamjene medicinskih aparata starih više od deset godina. Za obnovu opreme nema dovoljno sredstava. U upravi kažu da je godišnje potrebno izdvajati po četiri miliona maraka da bi neophodna tehnika bila obnovljena za tri naredne godine.
Brčko - medicinska oprema - Foto: RTRS
Brčko - medicinska opremaFoto: RTRS

Elektromagnetna rezonasa nabavljena prije 13 godina sada je djelimično ispravna, zbog čega pacijenti za ovaj dijagnostički pregled odlaze u druge ustanove van Brčkog.

Uz to su i često u kvaru, jer su rezervni dijelovi zastarjeli i više se ne proizvode. Nije ispravan ni Ce-Te aparat.

Doktor Azur Bijelić, načelnik Radiološke službe u Brčkom navodi da je postojeći CT- aparat 12 godina star, isto je stanje od DŽeneraelektrika osmoslojnog aparata, koji se,kako kaže, pokvario prije par mjeseci i njegova popravka više nije isplativa.

Osim ova dva najvažnija aparata, brčanskom Domu zdravlja i Opštoj bolnici potrebno je obezbijediti još neke aparate i instrumente, da bi ostale službe, takođe, nesmetano radile.

Doktor Dušan Stokić, direktor Opšte bolnice Brčko rekao je da su u bolnici napravili specifikaciju za nabavku tri anesteziološka aparata i sanitetska vozila.

U Јavnom zdravstvu ipak su optimisti. Sa predstavnicima nove izvršne vlasti dogovoreno je da Vlada pomogne zdravstvu.

"Naišli smona na razumijevanje, obezbjeđena su sredstva u iznosu od milion i 100.000 maraka, a bolnica će da domiri ostatak sredstava na milion i po maraka", naglasio je Stokić.

Raspisivanje javnog konkursa uslijediće ovih dana i nabavka CT-a, može se očekivati krajem proljeća.

Za obnovu medicinskih aparata potrebno je ulagati oko četiti miliona maraka godišnje.