latinica  ћирилица
17/02/2017 |  19:17 ⇒ 18/02/2017 | 08:22 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja iz Srpske na Izetbegovićevu odluku (VIDEO)

Današnja odluka Bakira Izetbegića da pokrene reviziju tužbe protiv Srbije iz Srpske je oštro osuđena.
BiH i Srbija - Foto: RTRS
BiH i SrbijaFoto: RTRS

"S obzirom da je Bakir Izetbegović objavio odluku da, mimo ustavnih i zakonskih normi, odnosno bez saglasnosti Predsjedništva BiH  pokrene zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, time je očigledno počinio krivično djelo iz člana 145a Krivičnog zakona BiH - " Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti", navodi se u saopštenju Saveza logoraša Republike Srpske.

Savez logoraša zahtijeva da Tužilaštvo BiH, protiv Izetbegovića odmah pokrene istragu i odgovarajući postupak za njegovo procesuiranje.

Predsjednik udruženja građana Istočna alternativa Republike Srpske Vojin Pavlović ocijenio je, nakon odluke Bošnjaka u Sarajevu o pokretanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, da će 2017. godina biti godina razlaza i odvajanja zdravog od bolesnog u BiH.

- To treba da shvate i političari iz reda srpskog naroda koji su u vlasti na nivou BiH i da svoj djelovanje posvete odbrani interesa, nacionalnog integriteta i konstitutivnosti srpskog naroda, te onemoguće njegovu majorizaciju i da neprisustvovanjem sjednicama onemoguće donošenje odluka na štetu vlastitog naroda - rekao je Pavlović za Srnu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je društvo za prošlost i sukobe, kako bi se ukratko mogao nazvati današnji skup u sarajevskoj Vijećnici pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, potvrda da Srbi u BiH među političkim Bošnjacima teško mogu naći sagovornika za mir, budućnost ili evropske integracije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da najava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid predstavlja još jedan u nizu nerazumnih Izetbegovićevih koraka u posljednje vrijeme.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić održaće sutra u Banjaluci konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o najavljenom podnošenju zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnih sudom pravde u Hagu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić rekao je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović "ukinuo Ustav BiH, a samim tim i Bosnu i Hercegovinu kao državu".

Poslanik SNSD-a u PD PSBiH Dušanka Majkić rekla je za N1 da je "sve jasno" i da se zna ko stoji iza onoga što se danas dogodilo u Sarajevu.

- Sve je jasno, neovlaštena lica iz nevladinog sektora pokreću nešto što bi trebalo biti u nadležnosti državnih institucija. Znamo ko stoji iza toga, znamo da nisu iskorišteni mehanizmi koji postoje. Svoj stav ćemo dati u narednom periodu - rekla je ona.

Komentarišući odluku Izetbegovića predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je rekao da je Izetbegović krenuo u rušenje Dejtonskog sporazuma.

- Nemam sumnju, odlučio je /Izetbegović/ da krene u rušenje Dejtona. Ovo je nerazumna odluka iza koje definitivno ne stoji BiH - već društveno politički inat jednog od tri člana Predsjedništva - rekao je Govedarica.

- Neka Bakir Izetbegović dobro upamti današnji dan. 17. februara je početak kraja njegove političke karijere. Јavno ga pozivam da odgovori ukoliko Međunarnodni sud pravde odbije reviziju - hoće li preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku na mjesto Predsjedništva BiH - rekao je Govedarica za N1.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da najavljeno pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid predstavlja veoma štetnu i lošu odluku Bakira Izetbegovića, koji očigledno ima namjeru da povede BiH u jednu veliku krizu.

- Izetbegović bez bilo kakvog novog argumenta pokreće reviziju tužbe protiv Srbije koja će nas vratiti nazad i koja će zaustaviti BiH narednih nekoliko sedmica i mjeseci - rekao je Borenović Srni.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić najavio je jednu vrstu blokade funkcioniranja BiH sve dok Međunarodni sud pravde u Hagu, kako očekuje, ne odbije zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Čavić je rekao da će SzP u naredna dva do tri dana zauzeti konačan stav o učešću svojih predstavnika u bh. institucijama, te da misli da će funkcionisanje institucija BiH biti na čekanju sve dok Sud u Hagu ne odbije apelaciju.

Načelnika Srebrenice Mladen Grujičić rekao je za N1 da vraćanje u prošlost neće donijeti dobro nikome.

- Sve ono što što se retroaktivno unazad vraćamo i radimo, neće donijeti nikome dobro - rekao je Grujičić, dodavši da u Srebrenici želi pokazati politiku razvoja bez etničkih mimoilaženja.

Profesor Nenad Kecmanović smatra da je odluka o pokretanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije donesena zbog nezavidne situacije u kojoj se našao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović usljed slabljenja podrške "najvećih spoljnopolitičkih uzdanica - SAD i Turske".

- Rekao bih da je ovo neka vrsta ponavljanja poteza u cajtnotu. Tako da on, na neki način, nije ni mogao ovu stvar da zaustavi, ali ne vidim da to ima neki naročiti značaj i da će imati značajan efekat. Mislim da od toga nema ništa, ali da je i pored toga sasvim očekivano - rekao je Kecmanović za Srnu.