latinica  ћирилица
19/02/2017 |  19:30 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

I Srebrenica ima adute za Evropsku prestonicu kulture (VIDEO)

I Srebrenica će se kandidovati za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Time bi, kažu, otvorili put investitorima, što bi bila prekretnica u razvoju opštine.
Srebrenica - Kulturna prestonica - Foto: RTRS
Srebrenica - Kulturna prestonicaFoto: RTRS

Rimski grad u Skelanima, srednjovjekovne tvrđave, mozaici, muzeji, Osaćanska umjetnost - samo su neki od aduta sa kojima Srebrenica želi istaći kandidaturu za evropsku prestonicu kulture 2024. godine

Arheolog Ivana Grujić kaže da bi Srebrenica mogla da dobije kandidaturu, prije svega, zbog izuzetnih arheoloških lokaliteta.

Aduti bi mogli biti i nacionalni park "Drina", kanjon ove rijeke, ali i kameni spomenici kulture i mozaici koji se nalaze na prostoru nekadašnjeg rimskog grada.

Grujićeva je istakla autentičnost i veliku arheološku i umjetničku vrijednost mozaika, a saglasna je i direktorica muzeja Skelani-Srebrenica Svjetlana Marković.

Za načelnika Srebrenice ovo će biti jedan od najvažnijih projekata na kojem će raditi u četvorogodišnjem mandatu. Ideja je da se iz Srebrenice pošalje pozitivna poruka.

Načelnik Mladen Grujičić ističe da je neophodno poslati drugačiju sliku iz Srebrenice, te tako narodu koji je tokom rata najviše izgubio, donijeti bolje sutra.

- Ovo je jedinstvena prilika da zadržimo stanovništvo, a ako sve uradimo kako treba, sredstav možemo očekivati već ove  godine - kaže Grujić.

Do kraja godine, kako je najavljeno, biće urađen master plan, a realizacijom ovog projekta i nominacijom, Srebrenica bi mogla dobiti najmanje 50 miliona evra za razvoj i ulaganja.

Proteklih godina titulu Evropske prestonice nosili su San Sebastija, Plzenj, Riga i Košice.