latinica  ћирилица
20/02/2017 |  19:57 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva i Dodik uputili telegrame saučešća povodom smrti Čurkina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu povodom smrti ambasadora Rusije u UN Vitalija Čurkina.
Palata Predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata Predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

Dodik je istakao da će Republika Srpska biti vječno zahvalna Čurkinu na važnom skretanju pažnje na stavove Srpske i njihovom autentičnom i za Srpsku vrlo važnom predstavljanju na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN prilikom rasprava o BiH.

"Ambasador Čurkin ostaće upamćen kao ličnost koja je svojim životom i radom postao istaknuta figura u naporima ruske diplomatije na ostvarivanju vrijednosti sloboda u svijetu, a naročito u našem regionu. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje nego i za cijelu Rusiju, i diplomatiju u svijetu uopšte", naveo je Dodik.

Dodik je, u telegramu kojeg je uputio u ime građana Republike Srpske i svoje lično ime, istakao da je sa velikim žaljenjem primio vijest o smrti Čurkina, posebno zbog činjenice da je otišao izuzetan diplomata koji je časno služio svojoj zemlji.

"Izražavam Vam saučešće i molim da izraze našeg saosjećanja prenesete i porodici preminulog ambasadora Vitalija Čurkina. Vaša ekselencijo, primite izraze mog dubokog poštovanja", navedeno je u telegramu saučešća predsjednika Republike Srpske.

Premijerka Cvijanović uputila telegram saučešća

 Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća predsjedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu i ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu, povodom smrti ambasadora Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vitalija Čurkina.

 „Sa iskrenom tugom i žalošću sam primila vijest o iznenadnoj smrti ambasadora Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vitalija Čurkina.

Rusija je izgubila ne samo vrsnog diplomatu, nego i velikog patriotu koji je časno i dosljedno zastupao interese svoje zemlje i naroda.

Vitalij Čurkin je bio cijenjen i visoko uvažavan diplomata koji je tokom duge diplomatske karijere, svojim profesionalnim radom i zalaganjem, uradio mnogo na razvoju i očuvanju dobrih odnosa srpskog i ruskog naroda.

U ime Vlade Republike Srpske, i u svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća porodici ambasadora Čurkina, državnom rukovodstvu Ruske Federacije i ruskom narodu“, stoji u telegramu predsjednice Cvijanović.