latinica  ћирилица
20/02/2017 |  21:21 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Paracetamol oštećuje jetru

Paracetamol je najpopularnija tableta protiv bolova na svijetu i dostupna je u mnogim kombinacijama.
Paracetamol (foto:theguardian.com) -
Paracetamol (foto:theguardian.com)

Paracetamol je najpopularnija tableta protiv bolova na svijetu i dostupna je u mnogim kombinacijama. Koristi se za spuštanje temperature i za otklanjanje simptoma prehlade i gripa. Ipak, budite oprezni, jer nova studija pokazuje da prekomerno uzimanje paracetamola može da bude fatalno za funkcije jetre.

Studija koju su radili istraživači sa univerziteta u Edinburgu i Oslu i škotska nacionalna Služba za transfuziju pokazuje da ovaj analgetik izaziva oštećenja na jetri na nivou ciroze i hepatitisa. Smatraju da je prekomerna upotreba ovog lijeka glavni uzrok akutnog zapaljenja jetre u zapadnom svijetu.

Naučnici su proučavali uticaj paracetamola na ćelije jetre. Otkrili su da prekomjerna upotreba paracetamola može da ošteti vitalne strukturalne veze između susjednih ćelija u tkivu jetre. Kada se te veze, koje su inače čvrste, poremete, struktura jetre se ošteti i ona ne može normalno da funkcioniše. Ta vrsta oštećenja uključuje hepatitis, cirozu i karcinom, a do sada nije bila povezivana s toksičnošću paracetamola.

- Za većinu ljudi širom svijeta paracetamol je prvi izbor, jer je jeftin i djelotvoran. Međutim, oštećenje jetre prouzrokovano ljekovima je važan klinički problem i izazov za razvoj bezbjednijih lijekova. Rezultati naše studije jačaju potrebu za razumnom upotrebom paracetamola i mogu da pomognu da otkrijemo kako da spriječimo štetu prouzrokovanu njegovim korišćenjem - rekao je doktor Leonard Nelson, koautor studije.

Izvor: Novosti