latinica  ћирилица
21/02/2017 |  20:19 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Održano kulturno veče posvećeno carskoj porodici Romanov (FOTO)

U Kulturnom centru "Banski dvor" u Banjaluci večeras je prikazan dokumentarni film o ruskoj carskoj porodici Romanov i otvorena izložba unikatnih fotografija iz porodičnog albuma te carske porodice.
Kulturo veče u Banskom dvoru - Foto: RTRS
Kulturo veče u Banskom dvoruFoto: RTRS

Episkop gorodecki i vetluški Avgustin rekao je da je prikazivanje filma o porodici Romanov važno da bi se današnje stanovništvo upoznalo sa istorijom ruskog naroda, jer je za ruski, ali i srpski narod, važno da se realno sagleda prošlost.

On je ocijenio da su rusko-srpski odnosi posebni i iskreni, kakvih nema kod drugih naroda, te da su opstali bez obzira na razne pokušaje da se pokvare i na iskušenja kroz koja su u istoriji prolazili Rusi i Srbi.

Sveštenik banjalučke eparhije Miladin Mitrović rekao je da je ovaj događaj važan, jer uvodi u značajan projekat izgradnje rusko-srpskog hrama u Banjaluci u čast Nikolaja Drugog Romanova.

"Ovo je izraz zahvalnosti i blagodarnosti ruskom caru zbog podviga koji je učinio za vrijeme Prvog svjetskog rata u koji je smjelo i hrabro krenuo da bi zaštitio srpski narod i pravoslavlje na Balkanu", rekao je Mitrović.

Kopredsjednik Centra za privrednu saradnju Republike Srpske i Nižnjenovgorodske oblasti Nebojša Pantić podsjetio je da je ruski car u rat uveo Rusiju, iako tada nespremnu, jer je Srbija bila napadnuta od Austro-Ugarske.

"Kada su se srpski borci povlačili iz Albanije i kada je francuska štampa pisala da nije korisno pomoći srpske borce, car Nikolaj je postavio ultimatum Britancima i Francuzima i rekao da će jednostrano potpisati mir sa Njemačkom ako ne pomognu Srbima", podsjetio je Pantić.

Na početku kulturne večeri "U susret ruskom caru" minutom ćutanja odata je počast preminulom abasadoru Rusije pri UN Vitaliju Čurkinu.

U okviru ovog događaja nastupali su horovi Ruskog kulturnog centra "Ruski mir" i sveštenika Eparhije banjalučke.

Prisustvovali su ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ministri u Vladi Srpske, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem, te predstavnici crkvenog, društvenog i političkog života Republike Srpske.

Kulturno veče "U susret ruskome caru" organizovao je Kulturni centar Banski dvor zajedno sa Administracijom grada Banjaluka, Eparhijom banjalučkom Srpske pravoslavne crkve, Imperatorskim pravoslavnim palestinskim društvom Rusije i gradom Nižnjim Novgorodom.

Izvor: SRNA