latinica  ћирилица
22/02/2017 |  08:58 | Autor: RTRS

Bijeli hljeb, ipak, nije loš?

Iako se odavno govori o tome da je bijeli hljeb loš za zdravlje, nije baš tako.
Hljeb - Foto: ilustracija
HljebFoto: ilustracija

Nema razloga da iz ishrane potpuno izbacite bijeli hljeb, kažu stručnjaci.

Naučnici kažu da, suprotno uvreženom mišljenju, bijeli hljeb ne mora nužno da doprinese gomilanju viška kilograma.

Zapravo, to u potpunosti zavisi od vašeg organizma, tačnije, zavisi od toga kako bakterije koje prirodno imate u stomaku reaguju na hljeb.

Izraelski istraživači analizirali su kako konzumacija bijelog hljeba utiče na zdravlje, tako što je od 40 učesnika studije jedna grupa jela domaći, a druga bijeli hljeb.

Nivo šećera u krvi porastao je u obje grupe, ali se ispostavilo da nijedna od grupa nije "nabacila" kilograme.

Ovo je za sada najčvršći dokaz da su mikrobiomi, bakterije koje se nalaze u stomaku, krivac za gojenje, kažu stručnjaci.

Tome u prilog govori činjenica da su uspjeli da vrate u normalu nivo šećera u krvi, tako što su svakom učesniku odredili poseban režim ishrane u skladu sa bakterijama koje imaju u stomaku.

- Postoji mišljenje da je jedan hljeb bolji od drugog. Industrijski proizvod hljeb se smatra lošim u odnosu na domaći. Ipak, otkrili smo da reakcija tijela na hljeb, kao i na svaku drugu namirnicu, zavisi od bakterija u organizumu - kažu dr Evan Elinav sa "Vajcman" instituta u Izraelu.

- Riječ je o personalizovanom efektu koji imamo za svaku vrstu hrane. Ne postoji samo jedna dobra ili loša vrsta hrane, niti nekakva superhrana - dodaje on.

Neke ranije sprovedene studije su pokazale da su ljudi koji jedu tri parčeta bijelog hljeba dnevno skloniji gojenju. Takođe, španski naučnici su otkrili da su osobe koje jedu ovaj hljeb svakodnevno izložene 40 odsto većem riziku od gojaznosti u odnosu na one koji ga jedu jednom nedjeljno.

Izvor: Mondo