latinica  ћирилица
22/02/2017 |  09:09 ⇒ 09:11 | Autor: RTRS

"Njegoša vratiti među Srbe"

U Matici srpskoj predstavljena vrijedna knjiga mitropolita Amfilohija. Najavljen naučni skup povodom 170 godina "Gorskog vijenca"
Predstavljanje knjige o Njegošu vladike Amfilohija - Foto: Novosti.rs
Predstavljanje knjige o Njegošu vladike AmfilohijaFoto: Novosti.rs

Povodom tri decenije arhijerejske i 25 godina mitropolitske službe mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, u Matici srpskoj u Novom Sadu juče je predstavljena njegova knjiga "Spomenica - Žitije svetog mitropolita Petra Drugog - cetinjanskog pustinjaka i lovćenskog tajnovica".

Riječ je o vrijednoj knjizi, svojevrsnom svjedoku o neumornom trudbeniku i arhipastiru Amfilohiju koju je priredio Јovan B. Markuš, a objavile Mitropolija crnogorsko-primorska i izdavačka kuća "Svetigora".

Uoči promocije, u Matici su zasjedali članovi Njegoševog odbora na čelu sa predsjednikom, mitropolitom Amfilohijem koji je potom najavio da će do jeseni, a povodom 170 godina od štampanja "Gorskog vijenca" biti upriličen naučni skup o velikom vladici i piscu Njegošu, a Matica će objaviti i Zbornik radova o Njegošu.

- Ako je već 200. godišnjica Njegoševog rođenja nekako gluvo prošla, makar ovaj drugi datum, a to je ne samo godina štampanja "Gorskog vijenca", nego i Novog zavjeta, izuzetna je prilika da se Njegoš vrati među Srbe - najavio je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da Mitropolija crnogorsko-primorska, kao nasljednik djela Petra Drugog Petrovića Njegoša, radi u tom pogledu sve što može.

- Tamo su jedni koji nastavljaju njegovo djelo i drugi koji ga osporavaju i proglašavaju za genocidnog pisca, pa je dobro da se o svemu tome kaže našem današnjem pokoljenju - rekao je mitropolit.

Predsjednik Matice srpske, profesor Dragan Stanić najavio je da treća sveska Njegoševog zbornika počinje "od danas da se radi" i da će najveći dio tog obimnog posla biti urađen u ovoj godini.

Akademik Miro Vuksanović ukazao je da poslije Svetog Petra Cetinjskog i vrhovnog srpskog pesnika Njegoša, samo je visokopreosvećenog Amfilohija Radovića vjerujući sijvet nazvao vladikom u nekadašnjem značenju tog uzvišenog čina i samo je on dobio zvanje arhiepiskopa cetinjskog.

Svečanost je svojim stihovima posvećenim Njegošu ("Nema tajne koju o tebi ne znamo, ali tajnu tvog duha još odgonetamo") uveličao akademik i pjesnik Matija Bećković.

Izvor: Novosti