latinica  ћирилица
22/02/2017 |  12:50 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

RS: Oboljeli od multipla skleroze i ove godine mogu besplatno u Atomsku banju

Oboljeli od multipla skleroze iz Republike Srpske i ove godine mogu besplatno na rehabilitaciju i liječenje u Atomsku banju u Srbiji nakon što je obnovljen ugovor između Rehabilitacionog centra iz Gornje Trepče kod Čačka i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Multipla skleroza - Foto: ilustracija
Multipla sklerozaFoto: ilustracija

Predsjednik Udruženja oboljelih od multipla skleroze regije Birač Milan Stjepanović rekao je da je obnovljen ugovor i da će svi koji su zainteresovani, a boluju od multipla skleroze, moći koristiti usluge ovog banjskog centra po 21 dan u 2017. godini.

Stjepanović je istakao da terapije u ovoj banji privremeno zaustavljaju širenje bolesti i olakšavaju tegobe oboljelima, što se i potvrdilo, jer se već deset godina pacijenti iz Republike Srpske liječe u ovoj banji o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja.

Prema njegovim riječima, značajno je i to što je omogućeno da pratioci oboljelih mogu boraviti u banji uz minimalnu naknadu.

U prošloj godini 272 oboljela od multipla skleroze iz Srpske koristila su usluge Rehabilitacionog centra u Gornjoj Trepči zahvaljujući Fondu.

"Osim potpisivanja ugovora za liječenje u Gornjoj Trepči, primarni zadatak Saveza oboljelih od multipla skleroze Republike Srpske je da se u ovoj godini osposobe regionalni centri i neurološke klinike za rano otkrivanje i prevenciju multipla skleroze. To je izuzetno važno za blagovremeni i pravilan početak liječenja", objasnio je Stjepanović.

Multipla skleroza je oboljenje centralnog nervnog sistema čiji se uzrok ne zna. To je neizlječiva bolest, ali se određenim načinima liječenja i korištenjem banjskih usluga u Gornjoj Trepči privremeno zaustavlja širenje bolesti i smanjuju tegobe oboljelima.

Prema nezvaničnim podacima, u Srpskoj ima oko 2.000 lica oboljelih od ove bolesti.

Udruženje oboljelih od multipla skleroze regije Birač formirano je 2000. godine. Ovo je najstarije udruženje oboljelih od te bolesti u Srpskoj, a dalo je veliki doprinos i pomoć formiranju srodnih udruženja u drugim dijelovima Srpske.

Udruženje ima 90 članova od kojih je 35 iz regije Birač, ostali su iz drugih regija, ali nisu željeli da napuste ovo udruženje nakon formiranja srodnih udruženja u drugim sredinama.

Izvor: SRNA