latinica  ћирилица
22/02/2017 |  13:16 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Bijeljina: U školu i sa 55 godina

U Centru za obrazovanje odraslih u Bijeljini trenutno se školuje nekoliko stotina polaznika, od kojih najmlađi ima 18, a najstariji 55 godina.
Obrazovanje odraslih - Foto: vecernji.hr
Obrazovanje odraslihFoto: vecernji.hr

U ovoj ustanovi najviše ima onih koji su u punom radnom kapacitetu, odnosno imaju od 25 do 35 godina.

U Centru kažu da polaznike na pohađanje nastave najviše podstiče nezaposlenost, kao i želja da se ponovo zaposle i to, uglavnom, u nekim stranim zemljama u kojima se traži struka za koju se obrazuju.

Najstarija osoba koja je pohađala nastavu u ovom centru imala je 58 godina.

U Centru za obrazovanje odraslih ističu da su materija, ali i rad profesora prilagođeni osobama starijim od 18 godina tako da, kako kažu, ne postoje nikakvi problemi u vezi sa realizacijom predviđenog programa.

Srednjoškolsko obrazovanje, prema zakonu o obrazovanju odraslih, traje onoliko koliko je predviđeno nastavnim planom i programom.

Kada je riječ o zainteresovanosti za zanimanja, ona su podjednako zastupljena, objašnjavaju u Centru.

Centar za obrazovanje odraslih u Bijeljini počeo je sa radom krajem 2011. godine.

"U ekonomskoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi BiH obrazovanje odraslih zauzima sve značajnije mjesto, budući da zapošljavanje iziskuje često i davanje nove šanse nezaposlenima kako bi njihovo zanimanje ispratilo potrebe tržišta rada", navode u Centru.

Podaci, nažalost, pokazuju da BiH u odnosu na zemlje okruženja ima najveću stopu nepismenih 2,82 odsto, dok je najbolja situacija u Hrvatskoj, koja ima 0,80 odsto nepismenih, dodaju u ovom centru.

Izvor: SRNA