latinica  ћирилица
22/02/2017 |  15:15 ⇒ 15:56 | Autor: RTRS

Delegacija iz Rusije odala počast žrtvama Јasenovca i Donje Gradine

Predstavnici ruske oblasti Nižnji Novgorod, među kojima je i episkop gorodecki i vetluški Avgustin, posjetli su danas Spomen-područje Donja Gradina u Kozarskoj Dubici, gdje su na grobnom polju "Topole" odali počast žrtvama koncentracionog logora Јasenovac i stratišta Donja Gradina.
Donja Gradina - posjeta ruske delegacije iz Nižnjeg Novgoroda - Foto: SRNA
Donja Gradina - posjeta ruske delegacije iz Nižnjeg NovgorodaFoto: SRNA

- Duboko sam potresen, a ostaje unutar mene pitanje i nedoumica - zašto je istina o tako strašnom djelu, postojanju logora i uništenju gotovo milion pravoslavnih Srba, Roma i Јevreja skrivana u vrijeme rada Ninberškog tribunala i zašto se ćuti o organizatoru takvih zvjerskih djela - izjavio je episkop Avgustin.

Doktor istorijskih nauka i profesor katedre svjetske diplomatije i međunarodnog prava na Nižegorodskom državnom univerzitetu Oleg Aleksejevič Kolobov izjavio je da je kao profesor istorije potresen onim što je danas vidio i čuo u Donjoj Gradini.

- S druge strane, iznenađen sam načinom na koji se čuva sjećanje na žrtve i zašto ovaj memorijal nije dosad podignut na svjetski nivo, jer su tolike žrtve dale svoj život ovdje, a to nije publikovano - rekao je Kolobov.

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković naglasila je da je posjeta vladike Avgustina i delegacije iz Rusije značajna za tu javnu ustanovu, prije svega, zbog promocije tog memorijala, jer su delegaciju činili univerzitetski profesori koji su se prvi put susreli sa istorijskim dešavanjem u Drugom svjetskom ratu na području Kozarske Dubice, za stradanje u koncentracionom logoru Јasenovac i Donjoj Gradini.

- Oni su iznenađeni da prvi put tako nešto čuju i upravo je to naša misija - promocija memorijala, jer svaki posjetilac koji dođe u Donju Gradinu ne ostaje ravnodušan, već i dalje radi na misiji širenja istine o logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini - rekla je Tulekovićeva.

U Spomen-području Donja Gradina delegaciju iz ruske oblasti Nižnji Novgorod dočekali su i zvaničnici opštine Kozarska Dubica, načelnik Radenko Reljić, njegov zamjenik Mile Zlojutro i predsjednik Skupštine opštine Dragan Јaćimović.

U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina delegaciji iz Rusije predstavlje je izložba pod nazivom "Donja Gradina, od sela do memorijala".

Izvor: SRNA