latinica  ћирилица
22/02/2017 |  16:23 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Kako uskladiti želje i potrebe u upisnu politiku? (VIDEO)

U šest srednjih škola u Bijeljini u ovoj školskoj godini planiran je upis 1.060 učenika, pa će osim 1.019 svršenih osnovaca sa ovog područja biti mjesta i za učenike iz drugih opština i gradova.
Tehnička škola Bijeljina - Foto: RTRS
Tehnička škola BijeljinaFoto: RTRS

U Ekonomskoj školi planirano je jedno odjeljenje manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Na sastanku predstavnika srednjih škola sa preduzetnicima i predstavnicima Privredne komore i Gradske uprave, o upisnoj politici, istaknuto je da su na tržištu rada traženi zanati poput frizera, grafičara, konobara, kuvara i građevinskih radnika .

U Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin", koja ima četiri obrazovna profila, planiran je upis 11 odjeljenja. 60 % učenika su buduće zanatlije.

Vodeći računa o potrebama tržišta rada i željama roditelja i učenika prošle godine uvedeno je novo zanimanje stolar, a već tri godine imaju i odjeljenje varilaca.

"Značajno smo unaprijedili praktičnu nastavu i mislimo da u narednom periodu podignemo na viši nivo tako da djeca koje završe ako neće da rade privatno da će moći otići širom regije da nađu posao", izjavio je Simo Božić, pomoćnik direktora u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin".

Da bi se unaprijedila praktična nastava, Gradska uprava, Tehnička, Poljoprivredno-medicinska škola i Srednja stručna škola u Јanji potpisale su ugovor sa sedam privatnih preduzeća. 

"Sporazum gdje će djeca održavati praksu i baviti obezbijeđen posao preko toga imamo finansijsku podršku da napravimo kabinete gdje će se djelimično provoditi praksa", kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Kako uskladiti želje i potrebe? Učenicima su prioritet zanimanja četvrtog stepena, a zanati su sve traženiji.

Preduzetnici traže da se formira odjeljenje frizera koje je u Bijeljini postojalo kada je broj stanovnika bio trostruko manji.

"Neophodno je zaključiti ugovor sa školom da bi se legalno obavljala učenička praksa. Takve škole nema pa su prinuđeni da odlaze u Mitrovicu, Brčko, Loznicu- krajnje vrijeme da se sa tom praksom prekine", rekao je Milorad Stević izvršni direktor Zanatsko -preduzetničkog udruženja "Preduzetnik" Bijeljina.

Traženi su i poslastičari, kuvari i konobari, obućari,keramičari,moleri , bravari i varioci kojima,kako je istaknuto, treba omogućiti da dobiju licencu.

Preduzetnici smatraju da je zanatstvo budućnost ,bilo putem zapošljavanja ,ili samozapošljavanja.