latinica  ћирилица
22/02/2017 |  16:45 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Trebinje- subvencionisanje karata u gradskom prevozu (VIDEO)

Gradska administracija Trebinja, ove godine izdvojiće 32.000 maraka manje iz budžeta za subvencionisanje karata u gradskom prevozu.
Autobus - Trebinje - Foto: RTRS
Autobus - TrebinjeFoto: RTRS

Međutim, usaglašavanjem novog voznog reda i spajanjem linija, dobilo se više termina polazaka, sa manjim brojem vozila, a cijene karata biće niže. Na inicijativu Grada, neke linije su produžene ili su otvorene nove, za udaljena naselja.

Osnovni cilj konkursa za subvencionisanje gradskog prevoza bio je da se postigne racionalizacija troškova i putničkih linija. Za razliku od prethodnih, ove godine, subvencije su dobila dva prevoznika, za dva LOT-a. 

"Budžetska sredstva su 200.000 maraka, s tim što u to ulazi i 12.000 za subvencionisanje međugradske linije Trebinje -Ljubinje, a za gradski prevoz u Trebinju je 188.000", izjavio je Radenko Drašković, načelnik odjeljenja za privredu.

Ugovor sa prevoznicima, iako nije potpisan, usaglašen je ovih dana i već funkcioniše.

"Cijene za građane biće jeftinije, očekujem više putnika i bolju ekonomsku opravdanost", kaže Vladimir Јanković iz "LUX travel d.o.o.".

Detaljan red vožnje, jednog od prevoznika, objavljen je danas. 

Najveći problem Trebinja su slabo naseljena sela. 

"Lošije je stanje, nema stanovništva. Vrijedi, nema svako vozilo, vrijedi- vidim ljudi su zadovoljni", ističe vozač Željko Dangubić.

Zbog ušteda, za tri naselja linije su produžene ili su uvedene nove, a karte za neke krajnje stanice su jeftinije.

Tako da se došlo do veće ukupne kilometraže na nivou godine oko 25 hiljada kilometara više. Јoš jednom ponavljam, cijene prema građanima će biti snižene", napominje Radenko Drašković.

Za stanovnike udaljenih naselja i bez redovnih linija, potvrdili su iz gradske uprave, biće organizovan vikend-prevoz. Ugovor sa dva korisnika subvencije, traje do kraja godine.