latinica  ћирилица
22/02/2017 |  16:51 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici u Lijevče polju počeli novu proizvodnju (VIDEO)

Poslije kraćeg zimskog odmora poljoprivrednici u Lijevče polju počeli su novu proizvodnju. Povrtari sade luk dok se ratari intenzivno pripremaju za sjetvu kukuruza.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

U novu proizvodnju poljoprivrednici ulaze s brojnim dilemama, zbog nove zakonske regulative, kao i pojave biljnih bolesti.

Nakon zimske pauze poljoprivrednici u Lijevče polju počeli su da sade luk. Ove godine trebalo bi biti zasijano oko 250 hektara. Pred glavne povrtarske radove, sadnju paradajza i paprike, proizvođači sadnog materijala zabrinuti odredbama Zakona o sadnom materijalu.

"Mogu samo 2-3 proizvođača da se povinuju ovom zakonu tako da mi tražimo povlačenje ovog zakona", kaže Savo Bajić, poljoprivredni proizvođač iz Mašića.

O prolongiranju primjene Zakona koji predviđa preregistraciju gazdinstava i angažovanje agronoma, čime se značajno poskupljuje proizvodnja, sa resornim ministarstvom i nadležnim inspekcijskim organima razgovarali su i predstavnici Udruženja povrtara.

"Da iznađemo mogućnost da to ove godine realizujemo i prodamo, a da za sljedeću godinu moramo ići spremniji i moramo nešto mijenjati na tom polju", izjavio je Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske.

Pred sjetvu kukuruza, Đuro Cvijić iz Kladara kod Srpca u dilemi kako primjenom novih hibrida postići što bolje prinose. Biljne bolesti- kukuruznu zlaticu i plamenac, koji značajno umanjuje prinose, namjerava riještiti uvođenjem soje, kao treće kulture u plodored. 

"Idućih godina bih išao na nekih 10-tak hektara soje ,poslije koje bi išao na pšenicu ,a onda bih treću godinu na red došao kukuruz", rekao je Đuro Cvijić, poljoprivredni proizvođač iz Kladara.

Uvođenje u plodored soje, pored dosada ustaljenih kukuruza i pšenice, podržavaju i stručnjaci. Osim prevencije bolesti kukuruza kažu moguće je postići i značajne uštede.

"Druga je dobit što soja ostavlja fiksiranog azota iz vazduha 80-100 kilograma, znači kao da vam je neko dao 300 kilograma kana besplatno", napominje Novo Pržulj s Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke.

Ovog proljeća u Lijevče polju kukuruzom bi trebalo biti zasijano oko 28.000 hektara.