latinica  ћирилица
22/02/2017 |  17:21 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Dvije biste restaurirane u Italiji, vraćaju se u Palmiru (FOTO)

Poslije mukotrpnog procesa resaturacije u Italiji, dvije dragocjene biste spasene od uništenja u starom sirijskom gradu Palmiri uskoro će se vratiti kući.

Kada su ih otkrili sirijski vojnici, biste su bile teško oštećene udarcima čekića od strane džihadista ID i možda jedini umjetnički predmeti te vrste koji nisu ukradeni, prenosi sajt Art Dejli.

Moderna tehnologija pritekla je u pomoć i doprinijela njihovoj restauraciji, dijelom izvršenoj i u čast Haleda al-Asada, nekadašnjeg načelnika za starine u Palmiri koga su džihadisti ubili 2015. godine.

- Prije smrti Al-Asad je uspio da sakrije stotine predmeta, ali ne i ove dvije biste koje su dospjele u ruke ID - rekao je bivši gradonačelnik Rima Frančesko Ruteli.

DŽihadisti su zauzeli Palmiru maja 2015. i započeli sistematski da uništavanju spomenike i hramove toga grada, usput pokravši većinu arheološkog blaga. Iako su protjerani iz grada marta 2016. ponovo su ga zauzeli u decembru.

Premda tačan datum osnivanja Palmire nije poznat, ime grada se pominje na jednoj tablici još iz 19. vijeka pre n.e. kao odmarališta za karavane na putu između Mediterana i istoka.

Biste iz Palmire (foto: Daniela Giammusso / EPA)

Sirijcima poznata i kao "Pustinjski biser", Palmira je imala hramove, ulice sa kolonadama i detaljno ukrašene grobnice koji su bili među najočuvanijim klasičnim spomenicima na Bliskom Istoku, prije njihovog uništenja tokom petogodišnjeg konflikta.

Dvije posmrtne biste, koje će krajem mjeseca biti vraćene sirijskim vlastima, pronašli su Asadovi vojnici kada su, na kratko, preuzeli grad. Biste predstavljaju muškarca i ženu i nastale su u 2. ili 3. vijeku. Preko Libana su stigle u Rim na Vrhovni institut za konzervaciju i restauraciju. Petoro specijalista radilo je mjesec dana na njihovoj restauraciji, sa naročitim fokusom na lica koja su rekonstruisana pomoću 3D štampača, tehnikom prvi put korišćenom pri nekoj konzervaciji.

- Ono što je ID uništila, mi smo ponovo izgradili. Preko kulture mi vodimo i ideološku bitku - izjavio je restaurator Antonio Јakarino.

Izvor: Agencije