latinica  ћирилица
22/02/2017 |  19:14 ⇒ 23/02/2017 | 07:36 | Autor: RTRS

Kraj lažnim akcijama – pored snižene, trgovci moraju da istaknu i staru cijenu (VIDEO)

I redovna i akcijska cijena. Tako ubuduće treba da izgleda isticanje cijena u trgovinama, koje kupce, pokušavaju da privuku sniženjima. Usvojene su izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača.
Akcija - trgovina - Foto: RTRS
Akcija - trgovinaFoto: RTRS

Super cijena, akcijska ponuda... Gomila izraza koji potrošače asociraju na jedno – ušteda. Dosadašnji propisi definisali su da akcijska ponuda mora da bude naznačena, ali nisu tražili da uz novu bude istaknuta i stara cijena.

"Trgovac ima obavezu da uz cijenu proizvoda koji je na akciji jasno istakne i cijenu proizvoda koji je u redovnoj prodaji", izjavila je Јovana Đurić, portparolka Ministarstva trgovine i turizma RS.

Izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača trebalo bi da ponude obje informacije, pa kupac može da odluči – isplati li se dati novac za takvu ponudu.

"Ranije smo imali pritužbe potrošača na to da se pod akcijsku prodaju stavljaju cijene koje su u redovnoj potrošnji. Onda potrošač kad uporedi taj proizvod od ranije, shvati da on nije na akciji", kaže Zoran Petoš iz UG "Don" iz Prijedora.

Dešavalo se i da trgovci akcijsku cijenu snize za cijelih pet pfeniga u odnosu na redovnu, a to teško da može da se nazove ponudom sedmice.

"Napišu 50%, dođeš u radnju, a ono ista cijena, to se stalno dešava. Dešavalo mi se da skinem tu akcijsku cijenu, a ispod još niža cijena. Natpisom akcija smo privlače kupce", govore građani.

Trgovci, međutim, kažu - većina je i do sada poslovala na odgovoran način.

"Izmjena ovog zakona neće donijeti ništa posebno, niti će predstavljati problem trgovcima, s obzirom da su se oni i do sada ponašali kao da je to bila zakonska obaveza", navodi Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Oni koji nisu – moraće, jer zakonom su predviđene kazne i to od 2000 do čak 10 000 maraka. Izmjene zakona uskoro bi trebalo da stupe na snagu. Njegovo sprovođenje kontrolisaće inspekcija. Uz njih, i iz udruženja potrošača najavljuju češći obilazak polica u trgovačkim centrima.