latinica  ћирилица
22/02/2017 |  22:40 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

Izložba "Spavaća soba mojih roditelja" Mladena Miljanovića

"Spavaća soba mojih roditelja" izložba je banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića, koja će biti otvorena sutra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).
Izložba "Spavaća soba mojih roditelja" Mladena Miljanvića - Foto: nezavisne novine
Izložba "Spavaća soba mojih roditelja" Mladena MiljanvićaFoto: nezavisne novine

Ovo je najnoviji projekat Mladena Miljanovića, koji predstavlja seriju radova nastalih u posljednje tri godine, a na izložbi u Banjaluci biće premijerno prikazano 12 radova podijeljenih u dvije cjeline, saopšteno je iz Muzeja.

Prva cjelina obuhvata radove u kojima dominiraju slika, tekst i zvuk za koje umjetnik koristi dom u kojem je proveo djetinjstvo kao sirov materijal za svoj rad, dok u drugoj cjelini Miljanović koristi umjetnost da fiksira probleme koji ugrožavaju svakodnevno življenje. Centralna tačka cjelokupne izložbe je idilična foto-tapeta, nesuđeni dekorativni objekat roditeljske spavaće sobe, iz koje se razvila ideja objedinjujućih tematskih cjelina medijski profilisanih kroz performans, procese istraživanja, prostorne instalacije, objekte i crteže na mermeru, konceptualne refleksije na ključne repere iz istorije umjetnosti.

U "Spavaćoj sobi mojih roditelja" Mladen Miljanović se služi narativima sukoba i identiteta kao polaznim tačkama za svoje bavljenje društvenim, političkim i kulturnim prostorima BiH. Ali radije nego da igra na figuru zemlje uhvaćene u permanento stanje "krize'", on sukobu i identitetu pristupa kao prostorno-vremenskim kategorijama doživljavanja sadašnjosti.

Kustos izložbe je Sarita Vujković, koja potpisuje i predgovor kataloga izložbe uz tekstove Rone Kopečki, istoričarke umjetnosti i kustoskinje ACB galerija iz Budimpešte, i Uroša Čvore, profesora teorije savremene umjetnosti iz Sidneja. Na otvaranju izložbe umjetnik će izvesti performans "Počasna straža".

Izvor: Nezavisne